Vesti bune pentru voi, reciclatori! Sistemul-depozit(garantie).

Vesti bune pentru voi, reciclatori! Sistemul-depozit(garantie).

Vesti bune pentru reciclatori! Se anunta pregatirea unui sistem de garantie-depozit pentru PET-uri, sticle si doze de aluminiu.

Sistemul depozit (DRS – deposit refund system in limba engleza) este o modalitate prin care diferitele parti angrenate in lantul producator-consumator-reciclator organizeaza un sistem de returnare voluntara a ambalajelor, de unica folosinta sau reutilizabile, prin folosirea unui stimulent financiar (garantie).

In Romania se recicleaza doar 13% din deseul municipal colectat.

Printre obstacolele pe care le intampinam noi cei care ne preocupam deja de reciclarea deseurilor un loc important il ocupa lipsa infrastructurii de colectare selectiva.

De atatea ori am asezat separat: hartie, carton, plastic, PET, folie, sticla, metal. Apoi, ne-am plimbat cu ele spre un punct de colectare. Momentan exista si functionează un numar redus al automatelor si  statiilor de colectare a PET-urilor si dozelor de aluminiu.

Intr-un studiu privind evaluarea sistemului de garantie realizat sub patronatul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, distanta fata de centrul de returnare este principalul motiv in impiedicarea returnarii ambalajului/ recipientului unui produs.

Vesti bune!

Pentru noi, sistemul-depozit presupune platirea unui depozit atunci cand achizitionam bauturi in ambalaje de tip PET/doza de aluminiu. Primim acest depozit, atunci cand aducem inapoi ambalajul gol la comerciantii cu amanuntul.

Vesti bune! Comerciantii vor trebui sa organizeze colectarea de ambalaje returnabile goale pentru bauturi de la consumatori in propriile spatii, precum si sa le transmita catre reciclatori.

Din totalul deseurilor menajere o parte importanta este constituita de ambalaje de plastic, sticla si metal.

Acestea sunt greu biodegradabile. Reprezinta o provocare majora din punct de vedere al protectiei mediului. Insa in acelasi timp, reprezinta o oportunitate in ceea ce priveste eficienta energetica.

Introducerea unui sistem de garantie in Romania va avea un impact puternic in reducerea deseurilor aruncate in spatiul public. Prin atasarea unei valori ambalajelor este foarte probabil ca cineva sa ridice ambajul si sa-l aduca la un centru de colectare.

Tu cat de important consideri sistemul de garantie pentru protejarea mediului?

Te-ai implica in functionarea sistemului de garantie-depozit pentru PET-uri, sticle si doze de aluminiu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.