Trezeste-te si recicleaza! Si tu poti schimba lumea!

Trezeste-te si recicleaza! Si tu poti schimba lumea!

In ultima vreme se vorbeste tot mai mult despre raul pe care-l facem ecosistemului datorita stilului de viata pe care il avem.

Trezeste-te si recicleaza!

Ne-am creat o lume concentrata spre productie si produse,  tehnologii noi care ne satisfac nevoi noi. Am uitat o buna bucata de vreme ca resursele naturale nu sunt de fapt inepuizabile si am realizat ca genul acesta de economie nu poate dura la nesfarsit.

Economia noastra de tip cumpara-foloseste-arunca este o economie lineara. Utilizeaza  resurse naturale, consuma altele in procesele de productie, iar uneori genereaza deseuri toxice. Felul in care marile fabrici gestioneaza deseurile este de multe ori prea putin transparent in ochiul public. De aceea deocamdata vom vorbi despre ce putem face noi, ca oameni.

Trezeste-te si recicleaza! …sa facem un pas spre economia circulara gestionand corect deseurile pe care le producem!

Toate la timpul lor!

Mediul inconjurator este un exemplu de asa da! in gestionarea resurselor. Natura functioneaza dupa regulile a ceea ce numim economie circulara. Isi foloseste intelept resursele, in mod continuu si circular, iar deseurile sunt nesemnificative, si, ce e cel mai important, biodegradabile.

Economia noastra de tip linear foloseste aproape mereu resurse naturale noi fara a incerca sa valorifice deseurile. In productie este calea cea mai usoara, dar si cea mai daunatoare mediului.

Sa luam exemplu plasticul- marea descoperire a omului. Este si unul dintre cei mai mari dusmani ai ecosistemului. Se consuma resurse naturale, timp si energie in a-l produce, si dureaza doar o secunda a-l abandona la intamplare, apoi de sute de ani ca sa se descompuna.

Ne-a luat valul si am fabricat multe produse de plastic fara sa ne gandim la indemnul: Trezeste-te si recicleaza!

Acum…

…valul ne aduce, la propriu, inapoi, deseuri de plastic!

Trezeste-te si recicleaza, si tu poti schimba lumea!

In prezent constientizam ca trebuie sa schimbam mersul lucrurilor, stim cu totii ca fundul sacului cu resurse naturale este tot mai aproape, si ca trebuie sa luam masuri in a adopta economia circulara.

E timpul sa aratam celor care ne spuneau resemnati in copilarie ca nu putem salva lumea, ca a venit momentul in care e foarte posibil sa se poata.

Putem schimba cumpara-foloseste-arunca cu gandeste-te bine inainte sa cumperi- foloseste la maxim- incearca sa repari inainte sa arunci- daca trebuie sa arunci, arunca unde trebuie!

Trezeste-te si recicleaza, si tu poti schimba lumea!

Regula de aur in a crea o economie circulara asemeni celei naturale este reciclarea. Reciclarea incepe de la noi, cei care producem deseurile, si continua cu cei care le colecteaza. Odata ajunse la groapa de gunoi este prea tarziu.

Romania importa deseuri pentru reciclare, iar deseurile ii sunt de prisos. Le vedem peste tot si traim printre ele. Ne deranjeaza, ne irita, ne coplesesc. Poate e frustrant sa reciclezi cand stii ca esti singurul din bloc care o face. Totusi, este o dovada de respect fata de mediu care ia prea putin timp din viata noastra atunci cand numaram beneficiile. Reciclarea este un stil de viata, trebuie sa fim constanti, sa nu ne simtim singuri in aceasta lupta, suntem o comunitate.

Daca acordam doua minute din timpul nostru pentru a-i educa pe cei dragi in privinta reciclarii, poate pare putin, dar pune cifrele in favoarea noastra. Spune-i copilului ca ,,din tarana ne-am nascut, in tarana ne vom intoarceˮ nu se aplica si jucariilor din plastic. Cel mai corect e ca papusa suferinda de fracturi incompatibile cu viata, sa fie reciclata! Spune-i adultului de langa tine, atunci cand te ia in ras, ca pentru tine e important sa reciclezi! Ti-ai dori mult sa o faca si el.

A ne educa, a educa si a ne lasa educati este cel mai bun inceput pentru a schimba valori si obiceiuri. Trezeste-te si recicleaza!

Probabil ar trebui si sa ne reevaluam necesitatile. In contextul unei pandemii mondiale, multi dintre noi au facut-o. Paradoxal, apreciem prea putin lucrurile materiale, chiar daca uneori se pare ca traim pentru ele. Si nu suntem neaparat de condamnat, multe dintre lucrurile pe care le cumparam sunt doar ambalaj, fara calitate. Suntem nevoiti sa renuntam la ele chiar daca am fi dorit sa le fi putut pastra mai mult. Si daca am tine sa alegem calitatea, in marea de cantitate ne este greu, de aceea, in primul rand trebuie sa cumparam responsabil. Sau cel putin, sa incepem prin a nu cumpara compulsiv.

Noi nu avem in scoli o educatie consistenta in ceea ce priveste folosirea responsabila a resurselor. Actualitatea se pare ca ne incurajeaza sa nu punem in aplicare cunostinte obiective cand vine vorba de a achizitiona noi bunuri, ori de a ne descotorosi de cele inutile.

Dar in prezent, cand informatia este atat de usor accesibila este greu sa ne justificam nestiinta. Poate nu e prea tarziu sa incetam sa mai facem, la propriu, mizerie. Inainte oamenii luptau cu arme pentru idealurile lor, acum putem lupta pentru o cauza cu informare si educatie. Iar cauza aceasta uneste oameni de pretutindeni.

Hai si tu la lupta!
Lasa vechile arme jos! Vorbeste despre reciclare cu apropiatii tai! Informeaza-te si da informatia mai departe! Bucura-te de experienta de a schimba lumea!

Te incumeti?

Photo by Joe Murphy on Pixabay