De ce nu reciclam? De ce nu vrem sa facem lumea in care traim mai primitoare si mai ingrijita?
Pentru ca ne place lenea! Ne convine mai mult sa refacem un lucru direct de la 0 decat sa incercam sa il refacem cand ar mai fi macar o sansa sa scoatem ceva din el: sa-l reciclam!
Trebuie sa fim mai constienti in ceea ce priveste comportamentul nostru fata de actiunile pe care le initiem. Sa incercam sa intelegem ca, ceea ce facem noi acum ne va afecta tot pe noi, dar cu siguranta ii va afecta pe cei ce urmeaza dupa noi.
Facem un rau general in momentul in care decidem sa facem acele actiuni ce fac rau si care ne aduc confort doar pe moment. Nu ne mai gandim macar putin si la faptul ca noua personal ne facem cel mai mult rau!
Sa realizam acest lucru cat inca il putem repara.
Aproximativ toate materialele metalice si nemetalice, care se incadreaza in categoria deseuri, cum ar fi hartia, cartonul, sticla sau ambalajele din plastic, pot crea obiectul unui proces de colectare si reciclare selectiv.
Deseurile de ambalaje merita reciclate! Economisim energie, reducem poluarea, conservam resursele natural si independent! Totodata, se reduce cantitatea deseurilor, rezultand materie prima secundara.
Reciclarea materialelor si a deseurilor in schimbul depozitarii si incinerarii acestora reduce volumul dioxidului de carbon, dar si a oxidului de azot. De asemenea reduce semnificativ consumul de energie necesar pentru a produce un material nou.
Modelul „cei 8R”, creat pentru a intelege mai bine economia circulara.

Planeta este un loc cu nenumarate avantaje, noi nu facem decat sa ramanem fara acestea incetul cu incetul. De ce alegem sa nu reciclam? De ce alegem sa nu comunicam deloc cu natura si cu celelalte beneficii pe care inca le avem?
Nu exista un moment mai potrivit pentru a adopta solutii in favoarea mediului pentru a ne asigura ca nu ne vom epuiza resursele inainte de vreme, dar si pentru a actiona impotriva incalzirii climatice, o realitate care este din ce in ce mai pregnanta in viata de zi cu zi.
Reciclarea materialelor este una dintre solutii, iar fiecare, de la simpli cetateni pana la guverne ar trebui sa se preocupe si sa se implice activ in acest proces.
Tu ce vei face?
“Daca o cale e mai buna decat alta, atunci fi sigur ca e calea naturii.”
Aristotel
Photo by Josh Power on Unsplash