De-a lungul timpului, planeta Pamant, a trecut prin mai multe schimbari climatice.
Intre jumatatea anilor 1200 si jumatatea secolului al XIX-lea, pamantul a cunoscut perioada numita: Mica era glaciara.
In acest timp, a avut loc o scadere brusca a temperaturii terestre in emisfera nordica. Ghetarii au inceput sa se se extinda de-a lungul suprafetei pamantului.
Oamenii de stiinta au identificat doua cauze majore, scaderea activitatii solare si cresterea activitatii vulcanice. La randul sau aceste doua fenomene, dupa cum zic oamenii de stiinta, au fost cauzate de catre cantitatea mare de carbon din atmosfera. Acest lucru este cunoscut ca Efectul de sera, care este caldura dinaintea erei glaciare. Aceasta ingroasa atmosfera si prinde caldura radiata de catre pamant precum si radiatia solara reflectata de catre pamant.
Astfel pamantul nu se mai poate raci!
Daca in acei ani, era glaciara nu a fost provocata de catre oameni, in prezent noi aducem era glaciara mai aproape de noi!
Fenomenul de inghet, este unul natural, insa grabirea acestuia este nenaturala. Carbonul, care odata a cauzat inghetul se afla inca in pamant. Acesta a fost prins, iar in prezent, il minam si-l ardem. Tot acest proces de ardere al carbonului, in timp va ingrosa atmosfera si va grabi efectul de sera.
Pamantul se va incalzi! Cicloanele vor fi din ce in ce mai dese si oamenii vor cunoaste o seceta ce n-au cunoscut-o inainte!
Intregul proces poate dura generatii. Efectele pot fi deja observate. Unul dintre acestea, este seceta din Los Angeles, unde Raul Los Angeles a secat.
Cum am putea combate fenomenul de inghet?
Daca nu putem stopa ceea ce este natural sa se intample, putem incetini cu siguranta procesul prin care aducem era glaciara mai aproape de noi!
Primul lucru pe care ar trebui sa-l facem este sa oprim din a mai polua! Sa gasim o metoda mai eficienta de a controla clima.
Chiar daca, era glaciara pare doar un mit pentru un anumit numar de oameni, aceasta chiar s-a intamplat! Daunele au fost reale!
In teorie, urmatoarea era glaciara ar putea sa inceapa mult mai tarziu in viitor, dar nu există nici o importanta practica in a discuta daca ea va incepe peste 50.000 sau peste 100.000 de ani.
Andrei Ganopolski de la Institutul de Cercetari despre Impactul asupra Climei
Potrivit unui studiu publicat In revista Nature cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera, in prezent, este mult prea mare.
Pamantul va intra intr-o faza prelungita de incalzire.
In prezent, in societatea industriala, concentratia de CO2 din atmosfera este de peste 440 de parti per milion.
Un factor important care determina intrarea Terrei intr-o era glaciara este definit de modificarea orbitei planetei in jurul Soarelui. Traiectoria Terrei in jurul Soarelui nu descrie un cerc pefect si, de-a lungul timpului, axa de rotatie a planetei noastre s-a modificat la randul sau. Aceste variabile influenteaza cantitatea de radiatie solara primita de Terra si, daca un anumit prag critic este atins la latitudinile medii din emisfera nordica, atunci se produce o glaciatiune.
Acum ne aflam in perioada in care vara din emisfera nordica se afla la cea mai mare distanta de Soare. In conditii normale, perioada interglaciara ar fi deja incheiata, iar o noua calota de gheata ar fi inceput sa se formeze. Asadar, in pricipiu, ne aflam in conditii perfecte din punct de vedere astronomic.
studiul postat In revista Nature
Cercetatorii germani spun ca acest climat interglacial va fi sustinut probabil pentru cel putin 20.000 de ani, sau cel mai probabil, pentru 50.000 de ani, chiar daca dioxidul de carbon ar fi ramas la aceeasi concentratie cu aceea din secolul al XVIII-lea.
Tu pentru ce viitor te pregatesti?
Photo by Daniel Born on Unsplash
Leave a Reply