Protejarea mediului inconjurator si Economia circulara!

Protejarea mediului inconjurator si Economia circulara!

Economia circulara este o componenta determinanta in protejarea mediului inconjurator.

Poate ai auzit si tu de zicala:

Gunoiul unuia este comoara altuia!

Poate chiar ti s-a intamplat sa dai o noua utilitate unui obiect ce urma sa fie aruncat la cos si dat uitarii? Cu siguranta te-ai gandit macar o data, asa ca hai sa vedem impreuna ce este si ce presupune economia circulara.

Economia circulara promoveaza o filosofie ecologica de tipul nimic nu se pierde, totul se transforma.

Desi suna ca un concept modern, principiile de baza ale economiei circulare au aparut prin anii `70. Este o strategie de consum sustenabila si benefica atat mediului, cat si oamenilor, daca ne gandim la avantajele financiare.

In linii mari, economia circulara promoveaza un ciclu de viata al produselor cat mai extins, o filosofie ecologica de tipul nimic nu se pierde, totul se transforma, exprimata aici prin actiuni precum: reutilizare, reparare, renovare sau reciclare.

Astfel, aceasta paradigma economica se opune modelului liniar. Acesta din pacate este mult mai folosit in zilele noastre. Modelul liniar se poate rezuma prin patru mari etape: ia (materiile prime) – fa (produsele) – consuma (ceea ce cumperi) – arunca (ceea ce ai utilizat deja).

Bineinteles, o asemenea dinamica nu poate decat sa ingreuneze protejarea mediului inconjurator. Aceasta duce la: epuizarea materiilor prime intr-un ritm alert, producerea a tone de deseuri, irosirea materialelor reciclabile si cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera din pricina proceselor tehnologice implicate in tot acest model de productie si consum.

La nivel economic, acest tipar devine din ce in ce mai dificil de continuat. Resursele scad, preturile cresc, produsele sunt de o calitate slaba, iar noi, oamenii, suntem prinsi intr-un cerc vicios de tip consumerist. Dar cat timp vom mai putea proceda asa?

Economia circulara se opune modelului liniar de consum, incurajand sustenabilitatea.

Economia circulara propune solutii la toate aceste probleme. Ea se bazeaza pe strategii de productie in avans gandite. Ia in calcul intrebuintarile ulterioare ale produselor si ale materialelor din care acestea sunt facute.

Incepand chiar de la proiectare (design), produsele sunt realizate cu scopul de a fi cat mai durabile si de a avea un impact minim asupra mediului inconjurator. Odata ce utilitatea lor scade sau inceteaza, aceste produse pot fi reintegrate in procesul de consum.

Acest lucru se face: fie prin modificarea si reutilizarea lor, fie prin reciclare!

Ceea ce am fi aruncat la gunoi poate deveni resursa valoroasa, contribuind la protejarea mediului inconjurator si la crearea unui pattern de consum sustenabil.

 • Daca inca nu esti convins de beneficiile economiei circulare, uite cateva suplimentare:

  – promovarea energiilor regenerabile si reducerea amprentei de carbon;

  – valorificarea si conservarea materiilor prime si a ecosistemelor;

  – protejarea planetei si reducerea poluarii;

  – realizarea unor produse calitative si durabile, prin stimularea inovarii   si a competitivitatii;

  – crearea unor noi locuri de munca si oportunitati de afaceri, care vor   duce la cresterea potentialului economic.

Desi strategiile globale referitoare la procesele de productie si consum revin in grija guvernelor si a ministerelor, schimbarea pleaca de la fiecare dintre noi.

Cu un strop de vointa si putina imaginatie, putem ajuta la creionarea unui viitor mai curat si mai verde!

Care sunt modalitatile tale creative prin care contribui la extinderea ciclului de viata al produselor? Spune-ne in comentarii!

Photo by annca-1564471 on Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.