Economia circulara – un cerc prietenos pentru tine si mediu!

Economia circulara – un cerc prietenos pentru tine si mediu!

Ce este economia circulara?

Cu siguranta ai auzit vorbindu-se de economia de stat, economia globala, economia avansata si mai putin de economia circulara …

Ei bine, aceasta se refera la un model de economie al carui obiectiv este de a produce bunuri si servicii intr-un mod durabil, astfel incat consumul si risipa de resurse (materii prime, apa, energie) dar si cantitatea de deseuri sa fie cat mai reduse.

Astazi, vorbim mai degraba de o

ECONOMIE LINIARA

(extragere + fabricatie + consum + aruncarea la gunoi.)

Din pacate, cantitatea tot mai mare de deseuri pe care le producem si resursele planetei tot mai putine ne spun ca este nevoie sa implementam o alta strategie.

ECONOMIA CIRCULARA

(extragere + fabricatie + consum + reparare + colectare + reciclare + recuperarea unor materiale care la randul lor ar putea deveni materii prime.)

Din fericire, incepand cu 2015, Comisia Europeana a adoptat un plan de actiune prin care isi propune sa accelereze trecerea de la economia liniara la economia circulara. Doreste sa stimuleze o cresetere economica sustenabila si chiar sa creeze locuri de munca. Este vorba de 54 de masuri de actiune (unele au fost deja adoptate, altele urmeaza sa fie adoptate) . Acestea vor  ajuta la inchiderea ciclului de viata a unui produs. Mai mult decat atat, Uniunea Europeana s-a angajat sa sprijine financiar acest demers prin fonduri structurale si investitii si incurajeaza colaborarea intre toate acele institutii de la nivel national. Astfel, acest proces sa fie unul cat mai eficient.

Asadar, mobilizarea a inceput deja- unele magazine promoveaza ambalajele si produsele prietenoase cu mediul. Altele incurajeaza acest proces prin cumpararea de electronice si electrocasnice la schimb cu alte produse uzate. Scolile si elevii sunt entuziasti cand vine vorba de colaborare si responsabilitati in aer liber.

Pe scurt, iata cateva dintre beneficiile acestei strategii:

REDUCEREA CONSUMULUI DE MATERII PRIME

VALORIFICAREA DESEURILOR

REDUCEREA VOLUMULUI DE DESEURI PERICULOASE

REDUCEREA EMISIILOR CU EFECT DE SERA

PROMOVAREA EDUCATIEI DURABILE PENTRU TOATE CATEGORIILE DE VARSTA

CREAREA UNOR NOI LOCURI DE MUNCA

EFICIENTIZAREA COLABORARII INTRE INSTITUTII

Ti s-a intamplat sa repari un obiect sau sa-l refolosesti cu alt scop?

Iti doresti un mediu mai curat si costuri mai mici la produsele preferate?

Alatura-te comunitatii noastre si haide  sa gasim impreuna cele mai bune solutii verzi!