Resursa limitata si vitala: APA. O pretuim indeajuns?

Resursa limitata si vitala: APA. O pretuim indeajuns?

Oare mai are rost sa vorbim despre importanta apei in vietile noastre?

Stim ca apa este o resursa limitata si esentiala pentru a supravietui. Inca din preistorie oamenii se instalau intr-un anume loc doar daca aveau o sursa de apa. De-a lungul malurilor apelor s-au creat civilizatiile de astazi. De acolo pana in prezent oamenii au imblanzit-o, si au creat sisteme si tehnologii pentru a o duce incotro au nevoie de ea.

Din fericire apa ne este accesibila, poate si de accea ne este greu sa luam in calcul ca este posibil ca lucrurile sa nu ramana mereu asa. Orice am spune, cel mai bine ne dam seama de importanta apei atunci cand lipseste.
V-ati gandit vreodata la asta in timpul unei pene de apa?

E timpul sa avem grija de resursa limitata de apa, si va propun sase ponturi simple pe care le putem dezvolta in obiceiuri in viata de zi cu zi:

1. Incepe de dimineata!…ai grija de apa noastra! Foloseste un pahar cu apa pentru a te spala pe dinti! In felul acesta nu vei lasa jetul de apa deschis. Iar cand vine vorba de dus… incearca sa nu uiti ca esti acolo! Cum ar fi daca ti-ai seta un timp anume pentru dus, de exemplu cat tine piesa ta preferata?

2. Atunci cand speli haine… foloseste ciclul eco si porneste masina atunci cand e aproape plina. Incearca sa folosesti uscatorul de rufe cat mai putin, iar atunci cand il folosesti, poti refolosi apa din rezervor pentru a spala pe jos, de exemplu.

3. Atunci cand speli vase… nu o face cu robinetul pornit! Foloseste capacul pentru a opri apa in chiuveta. Iar daca le speli cu masina, porneste-o abia atunci cand e plina, vei salva cativa litri de apa.

Apa este o resursa limitata! Daca am economisi un lac de apa, cate un pic in fiecare zi?

4. Tot atunci cand speli vase… ai grija sa nu arunci in chiuveta uleiul folosit din tigaia pe care vrei sa o speli! Nu de alta, dar un litru de ulei aruncat pe scurgere polueaza un milion de litri de apa! Cauta locuri speciale de colectare a uleiului, iar daca acestea nu exista in apropierea ta, actioneaza: propune si semneaza petitii, semnaleaza aceasta lipsa, cauta persoane care isi doresc, ca si tine, sa schimbe ceva. Insista, vei reusi!

5. Daca ai plante, fa-le un cadou: aduna apa de ploaie pentru a le uda, lor nu le place apa cu clor!

6. Ai grija cum bei apa: la locul de munca foloseste propria cana, si nu paharele de unica folosinta de la dozator. Nu e nevoie sa iti cumperi apa imbuteliata mereu, apa nu e un accesoriu, daca mai ai putin pana ajungi acasa si crezi ca ai putea sa te abtii sa nu cumperi o sticla de apa pe drum, fa-o. Cu un pet mai putin! Dar cu un pic mai mult respect pentru natura!

Pic cu pic se face lac. De acord?

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay