Sticle de plastic, obiecte existente in numar mai mare sau mai mic in casele oricarui om, in viata oricarui om, uneori fiind chiar indispensabile.
Dar ce facem pana la urma cu aceste sticle de plastic dupa ce terminam continutul?
Exact! Le aruncam!… ori la gunoi, ori, mai rau, pe jos, in vazul lumii, in habitatul animalelor, in locuri unde prezenta acestor sticle aruncate nu face altceva decat sa polueze si sa ne ingreuneze traiul.
Asa ca, propun sa facem un exercitiu.
Ce ar fi daca timp de, sa zicem doua saptamani, tot ce avem in posesie ca si sticle de plastic, dupa terminarea continutului, in loc sa le aruncam, le vom pastra?
Si tot asa cu fiecare sticla pe care o vom avea in acest timp. Sa nu le mai aruncam! Pur si simplu sa le pastram undeva in casa.
Ce vom observa?
Ca toate acele sticle pe care noi le-am fi aruncat de fel oriunde apucam, se strang, si se strang multe…Deci, uitandu-ne la ele, sa ne gandim cate s-ar putea face din atata plastic! Plastic, care ar fi ajuns sa se consume undeva in vreun rau, pe vreun camp, sau intr-o simpla ghena de gunoi.
S-a estimat faptul ca reciclarea a un milion de tone de plastic este echivalenta cu retragerea din circulatie a unui milion de masini, privind emisiile de dioxid de carbon.
Astfel avem la dispozitie posibilitatea de a alege sa nu le mai aruncam si sa facem ceva util cu acestea. Sa le ducem la un centru de reciclare. Acolo vor sti ce sa faca cu ele. Sa ne gandim ca daca noi nu ne putem ocupa sa oferim o a doua viata acelor sticle, exista oameni specializati in asa ceva.
Foarte bucurosi ar refolosi materialul pentru a face un nou produs de care sa ne bucuram.
Initiativa vine ca o solutie la nevoia de a avea o economie circulara, pentru a contracara fenomenul raspandirii necontrolate a plasticului. Asta este una dintre cele mai mari probleme globale. Afecteaza major mediul, clima, economia si sanatatea populatiei.
Stiati ca numai 9% din tot plasticul produs vreodata a fost reciclat?
Un studiu a aratat ca, pana in 2050 oceanele vor ajunge sa contina mai multe materiale din plastic decat pesti. Plasticul regasit in mari si oceane este un pericol mai mare decat ne-am putea imagina pentru vietuitoarele de acolo, prin faptul ca le este degradat habitatul si pentru ca acel plastic este confundat cu mancarea.
Plasticul din mari si oceane este totodata un pericol si pentru noi oamenii. Suntem expusi la degajarea de substante chimice din lantul trofic.
Deci, sa folosim plasticul inteligent! Sa fim inteligenti! Sa exploatam orice resursa avem care ne poate aduce mai putine emisii de CO2, mai putina raspandire necontrolata a plasticului, si nu in ultimul rand, mai putina degradare a mediului!
Photo by: www.instagram.com/nastya_gepp