Centru comercial pentru produse “second hand”

Centru comercial pentru produse “second hand”

Reciclarea a devenit tot mai importanta si mai prezenta in viata noastra, iar un centru comercial pentru produse “second hand” reprezinta o valoare imensa in economia circulara.

Tot mai mai multi dintre noi ne indreptam spre a achizitiona produse “second hand”. Incepand de la masina din parcare, interesati  fiind de preturile mult mai mici ale acestora. Magazinele de haine “second hand” sunt intr-un trend ascendent de cativa ani. Realizam tot mai mult ca industria textila produce mult si ieftin. Dar aceasta are un impact major asupra mediului.
Platformele mari de pe aceasta piata a produselor “second hand” gen lajumate.ro si olx.ro inregistreaza cresteri anuale ce ajung si la valori de peste 50% (profit.ro/stiri).

Magazine mari incep sa dezvolte infrastructuri de reciclare a produselor.  De curand Kaufland Romania a adus in cinci locatii ale sale prima infrastructura de reciclare a produselor de ingrijire personala si a locuintei. Pe parcursul lunii august, cei care recicleaza vor fi recompensati prin cupoane de 20% reducere pentru o categorie de bere renumita. Cupoanele se ridica de la Biroul de Informatii din magazin

In tot acest context urmatorul pas ar fi sa urmam modelul suedez.

In Eskilstuna, oras situat la o ora distanta de capitala Stockholm functioneaza de 5 ani un centru comercial pentru produse “second hand”. Anul acesta a primit distinctia de la Guiness World Records fiind primul centru dedicat in totalitate magazinelor specializate in vanzarea produselor “second hand”.

Acest centru pentru produse „second hand” insumeaza 13 magazine cu produse: reparate, reciclate sau restaurate.

Atrage si pana la 300.000 de vizitatori pe an sustine Anna Bergström, responsabilul centrului, asa cum este citata in forbes.ro. Centrul denumit “ReTuna” este detinut de municipalitate si prin aparitia sa, a creat 50-60 de locuri de munca. Pe suprafata de 5000-6000 de metrii patrati desfasurata pe doua etaje, se pot gasi magazine cu o gama variata de produse.  Regasim echipamente informatice, carti, jucarii pentru copii chiar si un magazin de mobila.

Responsabilii isi canalizeaza eforturile spre a instaura centrului comercial atmosfera tipica oricarui magazin de cumparaturi. Mai mult de atat, ReTuna investeste intr-un program de pregatire profesionala  în domeniul ‘recycle design’, designul de produse reciclate. Te invata cum sa recuperezi si sa creezi obiecte din materiale reciclate!

Daca fac un bilant rapid, personal am 4 electrocasnice mari, plus un automobil cumparate “second hand”. Las deoparte toate hainele de copii “mostenite” pe care le reciclez la randul meu mai departe; carucioare, biciclete si alte jucarii.

Sunt adepta refolosirii produselor si astept cu nerabdare acest centru comercial pentru produse “second hand” si in Romania!