Reciclarea
* In lumea artei, nebunii precum si cei ce cred fara sa vada, sunt bine-veniti. Nu aleg sa tolerez, ci aleg putin mai mult, aleg sa cred. Inaintea tolerarii diversitatii sub toate chipurile sale trebuie sa credem in cel de langa noi.*
Ma holbez la peretele asta de 20 de minute. Vreau si nu pot sa inteleg, aceasta mazgalitura care se vrea sa fie ceva plin de simboluri si nu ii inteleg menirea, bine, menirea nu o inteleg in general, dar aici exista ceva. Care trebuie aflat.
De fapt, exista ceva ce inteleg, scris cu majuscule: ”SCRIU PE PERETI SI PE TAVANE/ PENTRU A FI INTELES CU LITERE INGROSATE”.
Aud doua voci in spatele meu, fara sa ma intorc, isi continua discutia:
– Crezi ca ii place?
– Nu stiu, a fost ideea ta.
– Da, dar tu ai desenat-o.
– Si ce? Tu esti cel bun la desen.
– Daaa, iar tu cea buna la imaginat chestii SUPRANATURALE. CINE VA INTELEGE DESENUL NOSTRU?
– Nu e mare chestie, e Pamantul care nu poate respira, aproape bolnav intr-o punga plina de sticle, pet-uri, servetele si electrocasnice. DE CE CREZI CA CINEVA NU AR INTELEGE CE SCRIE. BAIATU’, ce crezi despre desen?
Ma intorc spre acesta echipa, diferita temperamental, dar la fel de talentati.
O fata plina de verde si albastru pe maini si par, iar el este aproape pictat total n culorile astea.
– Paai, cred ca este un desen minunat. L-am inteles acum, cand v-am auzit vorbind despre el, imi pare rau ca am tras cu urechea. Dar, povestea desenului este intr-adevar impresionanta. Vorbim despre reciclare.
Fata se intoarce entuziasmata catre baiat:
– Ti-am spus ca se va prinde cineva. Vrem sa sustinem recilarea, intr-un alt mod. Dar, avem nevoie de mai mult sprijin…si informatie.
– Va ajut eu. Reciclarea este un fel de arta, aproximativ egal cu ceea ce faceti voi. Aici, unele deseuri au puterea de a fi transformate in ceva inedit sau chiar de ajutor. Unele obiecte pot trece prin procesul de reciclare de nenumarate ori. Unele sunt usor de reciclat¹. Dar alte lucruri pe care le folosim nu pot fi reciclate. De retinut ca nu trebuie sa reciclam pahare de hartie, hartie de carton murdara. Spre exemplu o tona de hartie reciclata salveaza de la taiere 17 copaci². Deseurile si reciclarea lor inseamna diferentiere, cum ar fi cartonul. El este diferit si nu poate fi utilizat la nesfarsit. O alta informatie valoroasa despre hartie este ca pentru fiecare tona reciclata se economisesc peste 26 de tone de apa si aproape 1,8 tone de combustibil.
– Daca am inteles bine, salvam planeta prin noi insine!
– Ne salvezi pe noi, in mare parte. Cred ca desenul tau este foarte actual si intuitiv. Nu toti oamenii ar putea sa inteleaga faptul ca noi nu trebuie sa stam la gramada cu ceea ce este nociv, chiar nereciclarea. Spre exemplu, sticla este cea care poate fi reciclata la nesfarsit fara sa-si piarda proprietatile native precum elasticitatea, sticla nu se deformeaza decat prin topire. Ea este elementul favorizator in economisirea energiei deoarece costurile de reciclare sunt mai mici decat cele de productie, avantajos nu?
– Si ce vom face daca avem mai multe metale de reciclat decat hartie sau sticla?
– Cu atat mai bine. Metalele pot fi reciclate in proportie de 95%, in frunte cu aluminiul care poate fi reciclat la maxim si bineinteles ca vorbim din nou, despre reducerea energiei prin reciclare decat prin producere.
– Stii.. tu, cum te-o chema, o sa-ti spun Reciclatorul.. oamenii au nevoie de motivatie…de ceva ce trezeste interesul…noi am ales forma asta…unii oameni ne numesc nebuni, dar alti oameni aleg sa ne tolereze…este forma noastra de a trage semnalul de alarma.
– Pot sa scriu si eu in stanga desenului vostru?
– Sigur.
Poate pare absurd, dar toleranta este o parte din noi care apare doar atunci cand suntem cu adevarat capabili. Arta este o reciclare, sentimentele pot fi reciclate! Va dati seama cata energie economisim prin a face din ura, toleranta?
Ma bucur ca pe acest perete va sta mereu scris: NEBUNII NU-S NEBUNI!