Ce intelegem prin conceptul de colectare selectiva?
Aceasta este o parte a procesului de reciclare prin care materialele reciclabile sunt luate si transportate spre centrele de reciclare. Colectarea selectiva are ca scop protejarea mediului inconjurator si de asemenea contribuie la beneficiile utilizarii resurselor. In anul 2010, Uniunea Europeana a reciclat în medie 35% din totalul deseurilor reciclabile, in timp ce in Romania procentul de reciclare este de 3%, ceea ce ne aduce cam pe ultimul loc din Europa la reciclare.
Un semnal de alarma? Bineinteles! De aceea, ca un prim pas putem vorbi despre cosurile de reciclare selectiva, de culoare si destinatie diferita.
Containerele şi recipientele folosite pentru colectarea selectiva se inscriptioneaza cu denumirea materialului!
Aceste containere pot fi plasate in orase, in apropierea locuintelor, in locuri cat mai accesibile si usor de observat. Acest inceput ne poate face sa punem la punct un proces de eliminare responsabila a deseurilor. Conform legii, colectarea selectiva a devenit obligatorie incepand cu iulie 2019, punctele de colectare a deseurilor fiind dotate cu cele 4 containere de catre firmele de salubritate, nerespectarea reglementarilor fiind sanctionata cu amenzi in consecinta.
Golirea containerelor se face de catre personalul ce asigura curatenia, care are obligatia sa preia separat fiecare flux de deseuri!
Ce beneficii avem daca utilizam aceste containere?
– Putem ajuta la reducerea poluarii.
– Contribuim la pastrarea apei curate.
– Conservam resursele naturale neregenerabile.
– Reducem consumul de energie.
Pentru a nu neglija persoanele fumatoare, o solutie foarte eficienta pentru reciclarea chistoacelor este cosul-scrumiera de gunoi din inox, extrem de rezistent si cu un aspect estetic elegant.
In incheiere, mai jos se afla cateva sfaturi utile referitoare la acest subiect !
– PET-urile ocupa mult volum, pentru salvarea spatiului de depozitare este indicat sa fie pliate inainte de a fi depuse in containere, se aplica si in cazul cartoanelor.
– Reciclarea ar trebui sa fie o prioritate pentru noi, reprezinta partea noastra din salvarea mediului.
– Privind deseurile din sticla, nu se colecteaza selectiv geamurile, oglinzile, lustrele, rafturile, becuri şi lampi, vesela, pahare, parbrize.
– Rolul cosului de gunoi este foarte important cand vine vorba de siguranta ta si a familiei tale.
’’Omul poate stapani natura cat timp tine seama de legile ei.”
Grigore Antipa
Photo by Sharon McCutcheon on Pexels