Calatoria in jurul lumii! Sa cautam Ecoexemple!

Calatoria in jurul lumii! Sa cautam Ecoexemple!

Noi, romanii, avem obiceiul de a face un lucru pentru ca asa am vazut si noi la altii, din necesitate sau din dorinta de a nu ramane mai prejos. Si totusi, se pare ca acest obicei nu-i chiar atat de rau!
Psihologia ne spune ca al nostru creier, pentru a se dezvolta, are nevoie de imitare si comparatie. Acest lucru fiind valabil pentru copii si pentru adulti deopotriva. Daca asa stau lucrurile, haideti sa ne hranim curiozitatea si sa vedem cum alte state ale lumii reusesc sa implementeze cu succes parti sau intregul proces al unei economii circulare.
Sa cautam Ecoexemple in calatoria noastra in jurul lumii!

In SUA si in Franta (urmeaza si in Australia), firma TerraCycle ‘s Loop vine cu ideea unor ambalaje care sunt returnate, curatate si apoi refolosite. Concret, clientul vine in magazinul respectiv, isi alege produsul preferat, plateste o taxa in plus pe langa pretul propriu-zis, foloseste continutul, iar pentru a cumpara acelasi produs trebuie doar sa plateasca pretul continutului si sa restituie ambalajul.

Ajungem in calatorie, de cealalta parte a lumii!

Guvernul japonez a adoptat conceptul de R-CES. Un proiect ce isi propune sa creeze o societate de sine statatoare si descentralizata care sa sustina o economie cu emisii de carbon cat mai reduse si sa protejeze natura. Practic, regiunile nipone sunt incurajate sa-si administreze resursele pe cat posibil la nivel local sau sa colaboreze cu regiunile din jurul lor pentru a contribui la diminuarea emisiilor de carbon, dar si pentru a se armoniza cu natura.

Calatoria in jurul lumii ne duce in Elvetia!

Aceasta este deja un mare competitor in acest domeniu. Administratia pune la dispozitia cetatinilor din anumite localitati un serviciu gratuit prin care oamenilor le sunt amintite prin sms zilele de reciclare pentru hartie, carton, textile si deseuri speciale.

Emblematicul Paris nu se lasa mai prejos!

El vine cu “Planul economiei circulare”. O strategie prin care da resturilor o noua viata. In acest sens, primul domeniu spre care si-a indreptat atentia a fost cel al constructiilor. Acesta este considerat ca fiind sectorul cu cel mai mare consum de energie si de resurse, dar si un mare producator de reziduuri. Astfel ca, acum in Paris exista deja 10 locatii-pilot. Acolo, materialele de constructie sunt refolosite, urmand sa se vorbeasca de o deconstructie si nu de o demolare.

Tot de partea economiei circulare s-a alaturat si La Maison du Zéro Déchet. Un loc unde produsele sunt reparate sau reciclate astfel incat cantitatea de deseuri sa fie diminuata considerabil. Atitudinea verde a francezilor a dus si la  infiintarea unor depozite si cooperative care valorizeaza alimentele nevandute.

Norvegia si-a orientat  si ea atentia catre constructii.

Vine cu ideea unor locuinte al caror consum de energie sa fie controlat cu ajutorul unor sisteme automate speciale si al calculatorului, in cadrul proiectului Energy Lab Nordhavn.

Calatoria in jurul lumii ne aduce acasa.

In Romania a aparut recent si timid primul magazin de alimente Zero Waste, undeva prin Bucuresti. Cu siguranta un inceput de mult asteptat!

Acestea sunt doar cateva dintre exemplele care ne-ar putea inspira. Fireste ca acestea nu sunt definitorii. Atata timp cat exista dorinta de schimbare, colaborare si un melanj de idei contructive, planurile indraznete devin cu adevarat realizabile.

Tie ce proiect ti-a placut si de ce?
Cunosti si alte exemple?

Ideile tale conteaza!

Photo by Ben White on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.