Protejarea mediului si obiceiurile alimentare.

Protejarea mediului si obiceiurile alimentare.

Protejarea mediului in care traim este tot mai des dezbatuta si vehiculata in media, dar stiai ca poti proteja mediul si prin obiceiurile tale alimentare?

De exemplu, ultima data cand am deschis frigiderul mi-am adat seama ca am cateva produse expirate de cateva zile. Primul impuls a fost sa le arunc imediat! Dar brusc, mi-a venit in minte o intrebare care aduce a economie circulara:

„Cum as putea sa salvez aceste produse in care s-au  investit bani, timp si alte resurse? Atat eu cand le-am cumparat, cat si producatorul si distribuitorul?”

Termenul de valabilitate este o data orientativa de care producatorul se foloseste pentru a garanta calitatea produselor sale. De aceea, uneori gasim pe ambalaj doar luna, nu si ziua exacta in care expira.

Iata doua trucuri care iti pot fi de ajutor atunci cand gasesti alimente expirate la tine acasa:

– Analizeaza  organoleptic ( cu ajutorul simturilor: vaz, gust si miros ) produsul tau. Daca trece acest test, il poti consuma cu incredere!

– O alta varianta ingenioasa si aproximativa este consultarea unei liste de alimente care, in functie de proprietatile lor, pot fi consumate si dupa ce expira.

Dar ce spui de cunoscuta savarina delicioasa realizata din cozonac? Dar de crutoanele crocante si aurii din painea intarita? Sau de crema de zahar ars galbena bine de la atatea oua?… Oare ai idee cate preparate „reciclate” ai mancat pana acum? Ei bine, mamicile si bunicile noastre stiu asta cel mai bine! Pana si cei mai iscusiti chefi au acest obicei si vin cu recomandari, care mai de care mai creative! Chiar daca pentru multi oameni pare rusinos, aceasta este o atitudine economica inteleapta. Este un act de o reala responsabilitate pentru tot ceea ce ne inconjoara.

Ce-i drept, in vremuri in care magazinele abunda in oferte la produsele alimentare aproape de termenul limita, tentatia de a cumpara mai mult decat este nevoie este mare, mai ales daca mergem la cumparaturi fara o lista bine definita sau…cu stomacul gol!

Pentru protejarea mediului, din 2016 avem si o lege referitoare la stoparea risipei de alimente!

Asa a luat nastere Asociatia pentru Colectarea si Distributia Alimentelor care impreuna cu  retailerul Lidl au reusit sa infiinteze Banca pentru alimente, un proiect prin care produsele excedentare de la producatori, retaileri, procesatori, importatori etc sa fie directionate catre acele ONG-uri verificate cu scopul redistribuirii si valorificarii acestor alimente prin programe sociale si alte campanii (aici puteti gasi o lista cu firmele implicate in acest demers).

Photo by Nathália Rosa on Unsplash

Photo by Nathália Rosa on Unsplash

Asadar, ecoatitudinea este chiar la tine acasa!

Verifica frigiderul si hai in comunitatea celor responsabili!

Photo by Kawin Harasai on Unsplash