Wasterminator supereroul dintre noi – Economia Circulara (Capitol IV)

Wasterminator supereroul dintre noi – Economia Circulara (Capitol IV)

 Suntem mici pentru ca nu suntem pregatiti sa fim mari.

Voi pune accentul pe schimbare. De ce? Pentru ca asta imi doresc. Schimbarea ta va lasa o urma in sufletul meu. Adica in tot cutreierul sferic al fiintei mele.”

Nu stiu de ce, dar oamenii ma pasioneaza atat de mult. Ei bine, nu stiu daca si pentru tine sunt la fel de frumosi, tu traiesti printre ei. Eu nu. Sunt mereu veseli, exprima sentimente si emotii prin gesturi. Chiar si atunci cand plang, lacrimile lor curg siroaie, iar ei spun mereu ca sunt puternici. Ce tablou!

Imi place sa ma plimb prin locurile nepoluate sau cel putin, ingrijite. E foarte important ca mediul sa coincida starii de spirit…nu as vrea sa ma simt prost pentru un mediu plin de deseuri…am platii cu totii acest lucru…

Un copil alearga cu viteza luminii spre mine si simt ca urmeaza sa ma ia pe sus…wow!!! Un adevarat uragan!!! Nici macar nu inteleg ce zice. In schimb, observ ca este imbracat cu un  tricou plin de elemente de plastic si plasa care ii evidentiaza trasaturile copilaresti…hmm, ceva se petrece aici…

Prea multi oameni au elemente decorative reciclate…am vazut chiar o rochie care era impartita intre plastic si material…care arata mult mai bine decat suna, crede-ma!

Oare azi e ziua reciclarii in masa? Super erou, Waste! 

Ca sa intelegeti ceea ce vad,  oamenii vin si pleaca din acest parc plin de chestii reutilizate. Care este ideea acestui parc? Cand un produs ajunge la sfarsitul duratei sale de viata, materialele din care este facut sunt pastrate in cadrul economiei de cate ori este posibil. Acestea pot fi folosite din nou si din nou, creand astfel o valoare suplimentara1Despre ce vorbim? Economia circulara care  se abate de la modelul economic traditional, liniar, care se bazeaza pe un model de ia-fa-consuma-arunca. Acest model se bazeaza pe cantitati mari de materiale si energie ieftine, usor accesibile. Avantajele? Consumatorii vor beneficia de produse mai durabile si inovatoare, care vor spori calitatea vietii si ii vor ajuta sa economiseasca bani pe termen lung. 

Cam tot acest parc detine elementele aferente distractiei…dar reutilizate…chestii decorative din plastic, articole si multe masinarii construite din lucruri reutilizate…spre exemplu aceste masinute care au cate ceva de la alte lucruri, ceea ce desemneaza o asemanare intre toate utilizarile lor. Sunt minunate! Dar, NU IMI POT LUA OCHII DE LA ACEASTA ROATA.

– HEI! VREI SI TU SA URCI? Zambetul acestui om ma face sa vreau sa urc in roata asta care sper sa nu se prabuseasca cu tot cu mine.
– Urcam, ce putem sa pierdem?
– Iti zic eu ce poti pierde, distractie!!!
– Si cum zici ca ai construit roata asta? Inspectand fiecare particica de fier reutilizat intr-un mod artistic, as spune.
– Pai, a fost o munca in echipa. Se numeste comunitate. Fiecare si-a adus aportul, o idee din partea fiecaruia a fost binevenita. Totul a fost planificat minutios, cum ar fi lemnul folosit pentru cabine, deoarece in cazul deseurilor lemnoase din culturi si a celor rezultate in urma prelucrarii lemnului, colectarea separata este usor de realizat. In cazul reziduurilor lemnoase din deseurile de constructii si demolari, colectarea se face mai greu. Deseurile din lemn pot fi usor contaminate. De aceea trebuie evitata colectarea deseurilor din lemn in amestec cu alte deseuri lichide cum ar fi vopsele, lacuri, deseuri rezultate din constructii si demolari. Deseurile din lemn aduse la unitatile de valorificare sunt testate pentru depistarea deseurilor lemnoase contaminate (lemn vopsit) si a materialelor nedorite2. Despre aluminiu, care este destul in proiectul nostru, putem spune ca spre deosebire de masele plastice, aluminiul poate fi reciclat la infinit, fara sa se degradeze deloc3.
Scuza-ma, dar chestia asta se invarte fara curent?
– Bineinteles…ca nu…au fost reciclare cabluri electrice din cupru, deoarece cuprul se regaseste in materialele de iluminat, televizoare, fierbatoare, telefoane, masini de spalat, frigidere, calculatoare, cai ferate, putem spune ca ne bucuram de o lume cu energie electrica datorita existentei cuprului, cablurile din cupru au menirea de a purta curentul de la baterie, de-a lungul vehiculului spre echipamente (faruri, computer de bord, etc). Deci, am format o echipa de mici ingineri, fara sa ne dam seama. Sau cel putin fara sa vrem.

Mici, inca nu suntem pregatiti sa fim mari. 

– Of, ei sunt atat de buni la ceea ce fac…dar parcul asta, e grozav. Plin de lucruri bune de utilizat, dar ele vin dintr-o viata anterioara. Modelul economiei circulare prezinta avantajele unei noi lumi. Ca si in viata, orice sistem trebuie sa aiba scopul de a functiona cu „soarele existent” si de a genera energie prin surse regenerabile 4.

Nu stiu cat la suta reusesc sa fiu erou, cat la suta reusesc sa fiu om, nu stiu daca fac bine sau rau. Dar, eu vreau sa te sustin pe tine. In acest parc, am invatat de la ei, nu ei de la mine. Se rezuma totul la a invata sau a crede? la a spune sau a face? M-am nascut sa fiu erou sau oamenii ma vor invata cum este un erou, de fapt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.