Marie Kondo. Sa invatam sa traim cu mai putin.

Marie Kondo. Sa invatam sa traim cu mai putin.

Daca nu ai auzit de Marie Kondo, vorba aia…se poate ca traiesti intr-o pestera! Marie Kondo a facut din placerea pentru organizare in spiritul minimalismului o afacere de succes. Tine seminarii, scrie carti, are o serie pe Netflix, isi ajuta clientii sa isi organizeze lucrururile si invata publicul ca se poate trai si cu mai putin. A dezvoltat o metoda de organizare a casei prin care sustine ca dezordinea nu va recidiva niciodata. Promitator, nu?

Metoda Marie Kondo a fost dezvoltata de aceasta de-a lungul anilor. Tu poti face asta intr-un sfarsit de saptamana!

Inca din copilarie, Marie rasfoia cu placere o revista de amenajari interioare la care era abonata mama ei. Aranja si curata caminul cu entuziasm. Cauta mereu sa obtina spatiul perfect din fotografiile din reviste. Fara succesul dorit din primele incercari, fiind mereu coplesita de multitudinea de lucruri pe care le detineau, dezordinea recidiva. 

Primul ei pas spre minimalism a fost odata cu descoperirea unei carti numite Arta de a arunca de Nagisa Tatsumi. Cartea sta la originea cultului curateniei in Japonia. Constientizarea faptului ca detine prea multe lucruri a fost o revelatie. Ideea care a dat nastere metodei de succes de organizare care o face cunoscuta pe Kondo! 

Marie Kondo este de parere ca e minunat sa traiesti intr-un spatiu ordonat, dar ca nu e este nevoie sa lucrezi la asta in fiecare zi. Pentru ea, curatenia este un eveniment deosebit care te ajuta sa te eliberezi atat fizic de ceea ce este in plus, dar si mental, de sentimentul de coplesire pe care il da dezordinea.

E de la sine inteles ca o persoana atat de preocupata de ordinea spatiului personal nu se dezminte atunci cand este vorba despre sustenabilitate.

Respectul pentru spatiul sau se extinde si ca interes pentru bunastarea mediului.

Inca din copilarie si-a facut o rutina in chip de joc de a scoate din priza electrocasnicele pe care nu le foloseau. Isi inventa jocuri in care cauta sa salveze cat mai multa apa cu putinta. Asa ca, fara indoiala in tot demersul nostru trebuie sa fim corecti fata de natura. Sa depozitam rezidurile corect! Nu doar sa ne descotorosim la intamplare de lucrurile cumparate si asa, la voia intamplarii. 

Photo by Ketut Subiyanto, on Pexels

Photo by Ketut Subiyanto, on Pexels

Iti prezint pe scurt pasii spre un spatiu curat, fara sa mai reiau numeroasele exemple si ponturi din carte.

Reconsidera-ti posesiile!

Poti sa spui, cu mana pe inima, ca te face fericit sa fii inconjurat de toate aceste lucruri pe care nici nu iti aminteai ca le ai?
In primul rand trebuie sa vizualizam spatiul. Cum ne dorim sa arate casa noastra? Ce asteptari avem de la aceasta provocare? Ne putem ajuta de fotografii care sa ne inspire. Trebuie sa ne uitam cu mare atentie in jur si sa constientizam cate lucruri avem. Sa ne obisnuim cu ideea ca va trebui sa ne lipsim de tot ce nu ne foloseste. Adunam toate hainele, din toate dulapurile, din toate locurile din casa. Le asezam pe toate pe podea. Luam cate una si hotaram daca raman sau nu pe baza celui mai simplu si subiectiv criteriu din lume: pastrezi doar acele lucruri care iti dau un fior de fericire. 

Trebuie sa traim in prezent. Daca asta se vede in posesiile noastre, vom scapa de multe batai de cap. Vom oferi spatiul care se cuvine lucrurilor care ne fac cu adevarat fericiti. 

Marie Kondo poate parea nemiloasa atunci cand renunta la ceva, dar nu renunta niciodata la un obiect fara a-i multumi ca a existat in viata ei. 

Metoda  isi propune sa creeze un spatiu in care sa fim inconjurati doar de lucrurile care ne fac fericiti. Sa avem spatiu suficient pentru ele, si sa le putem ingriji mai bine. Daca te gandesti asa, ce e mai frumos decat sa fii inconjurat doar de lucruri care iti dau energie buna?

Haine si accesorii, carti, obiecte de toate felurile, amintiri. Aceasta este ordinea. Marie Kondo insista ca metoda de a ordona cate o camera pe rand nu este eficienta.

Gandeste un loc bun pentru fiecare categorie de obiecte.

Dupa ce am ales ce ne face fericiti si am renuntat la lucrurile care ne incomodau trebuie doar sa ne gandim bine unde asezam aceste lucruri ramase. Un pont important este sa nu depozitam acelasi tip de obiect in doua locuri diferite din casa. Autoarea insista ca  acesta este unul din principalele motive pentru care nu ne putem controla cu exactitate posesiile.

Metoda Marie Kondo apeleaza la emotii.

Toate metodele de organizare se bazeaza pe pragmatism, pe disciplina, dar nu pe sentimente, poate de aceea multe dintre ele nu au succes. Scapand de ceea ce ne genereaza emotii negative si pastrand langa noi doar lucrurile care ne sunt utile si ne aduc bucurie ne simplificam viata si ne inconjuram de energie pozitiva si aducem un suflu proaspat casei noastre. Ni se promite ca daca experimentam o singura data ordinea perfecta, chiar daca pare greu de crezut, e indeajuns pentru a o mentine.  

Ordinea este un mod de viata, cu cat incepem mai repede cu atat ne schimbam viata mai repede.

Cartea scrisa de Kondo este cu siguranta una care inspira. Chiar daca exista si mici derapaje, ea te lasa sa le descoperi. Daca iti doresti sa faci ordine in casa ta, sau daca esti intr-un moment cand nu stii pe unde s-o apuci, incepe cu lucrurile mici. Incojoara-te cu ce te face sa te simti bine! Inspiratia va veni! Micile decizii despre cat de mult iti place sau nu un lucru in casa ta duc la rezultatul final care e mult mai important decat ordinea. 

Odata ce ai renuntat la tot ce nu ti-e necesar si privesti in jur, atunci cunosti cu adevarat cine esti si ce conteza cu adevarat pentru tine.