Ce presupune poluarea. Sa aflam impreuna.

Ce presupune poluarea. Sa aflam impreuna.

Deseori auzim despre diverse medii poluate, auzim despre diverse forme de poluare, insa ne-am intrebat vreodata ce presupune, mai exact, poluarea?

Poluarea consta in contaminarea si degradarea mediului inconjurator cu materiale ce nu se potrivesc cu sanatatea umana, calitatea vietii sau functia naturala a ecosistemelor. Printre toate mediile poluate se afla si mediul acvatic, prin a carui poluare este afectata calitatea vietii la scara planetara. Poluarea apei presupune orice factor ce influenteaza compozitia sau calitatea apei astfel incat aceasta sa devina mai putin adecvata utilizarii.

Poluarea apei se poate clasifica in:

– Poluare fizica care este rezultatul evacuarii in apa a materialelor solide, minerale, insolubile.
– Poluare chimica rezulta din prezenta in apa a diversilor compusi: nitrati, fosfati si alte substante.
– Poluare biologica duce la o contaminare puternica, bacteriologica a apei, prin asta raspandindu-se afectiuni cum sunt colibacilozele sau hepatitele vitale.
– Poluare radioactiva poate aparea in urma unor caderi de materiale radioactive din atmosfera.

Conform Wikipedia, apa menajera, apa industriala si produsele chimice folosite in agricultura, cum ar fi ingrasamintele si pesticidele sunt principala cauza a poluarii apelor. Ingrasamintele chimice, cum ar fi fosfatii si nitratii folositi in agricultura sunt varsate in lacuri si rauri, combinandu-se cu fosfatii si nitratii din apa menajera si maresc viteza de dezvoltare a algelor. Apa poate ajunge ’’sufocanta’’ din cauza algelor care sunt in descompunere si care epuizeaza oxigenul din ea.

Eutrofizarea sau ’’moartea lacurilor’’ este un efect deosebit de grav al poluarii apelor, ce consta in cresterea fertilitatii lacurilor prin aport de elemente nutritive, mai ales fosfati si nitrati. Putin cate putin, lacul se ingusta si dispare.

Cu cat devine apa mai poluata, cu atat este mai probabil ca poluantii sa se evapore in aer alaturi de apa, crescand astfel poluarea si cauzand ploi acide.

Prin poluarea apei ne mai alegem cu intoxicarea florei si faunei acvatice, contaminarea organismului uman cu diverse boli, precum si cu modificarea calitatilor fizice ale apei prin schimbarea culorii, temperaturii.

Modalitati de prevenire a poluarii mediului acvatic.

– Restabilirea zonelor umede pe cursul raurilor mici si mari;
– Prevenirea poluarii apelor cu produse de uz fitosanitar;
– Interzicerea aruncarii si depozitarii deseurilor pe malurile raurilor;
– Acordarea amenzilor si penalitatilor pentru a diminua raufacatorii de mediu;
– Sa colectam si sa depozitam conform normelor deseurile industriale, resturilor menajere si reziduurilor.

Trebuie sa tinem minte ca, apa este o componenta foarte importanta a mediului, apa este insasi esenta vietii.

Vino in comunitatea Wasteix! Povestim impreuna despre cum putem construi o lume “mai curata si mai putin poluata” pentru noi toti.

Apa: cărăuşul naturii.

Leonardo da Vinci

Imagine de Arek Socha de la Pixabay