Cadoul perfect pentru cel mic, nu neaparat un lucru material!

Cadoul perfect pentru cel mic, nu neaparat un lucru material!

Stii vorba aceea: e nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil…dar daca ar fi vorba de cadoul perfect?
Am auzit o gramada de teorii care combat aceste conceptii! Dar noi nu suntem aici sa discutam daca e adevarata sau nu. Altceva vreau sa-ti spun. In prezent am ajuns la o realitate din care intelegem ca avem nevoie de o generatie de copii prieteni cu natura pentru a salva satul.
Inevitabil, copiii fac parte din viata nostra, chiar daca nu suntem parinti. Copiii primesc invataturi de la adulti, oricine ar fi ei. Noi ca adulti suntem o mica parte din viata unui copil si ne vine natural sa-i ajutam, sa ii invatam cate ceva, sa ne jucam cu ei. La fel cum au facut in copilaria noastra rudele, prietenii parintilor, vecinii.

Poate ca un consum responsabil de resurse pare ceva mai greu de realizat intr-o casa cu copii!

E de-ajuns sa vezi portbagajul masinii unei familii cu copil atunci cand pleaca undeva pe sfarsit de saptamana. Asa iti dai seama de cat de multe lucruri au nevoie copiii. Daca ii ai, stii pe pielea ta! Copiii cresc foarte repede, deci au nevoie de haine, au nevoie de jucarii de care se plictisesc repede si pe care  cheltui destul de mult. Dar ei se joaca tot cu telecomanda sau cu butoanele masinii de spalat.

Cheia unui stil de viata prietenos cu natura este sa te atasezi de persoane si sa folosesti lucruri, nu invers. Daca invatam copilul sa daruiasca si ii vorbim deschis despre faptul ca acumularea de lucruri materiale nu e cine stie ce, ii va fi usor sa inteleaga. Hainutele prea mici le dam fratelui sau surorii mai mici, jucariile cu care nu se mai joaca la fel. Ii putem cere colaborarea in a alege cateva lucruri pentru a le dona, si va ajunge sa o faca cu placere. Copiii inteleg lucrurile surprinzator de bine. De noi, satul, depinde educatia celor mici, iar aceasta educatie se face tot prin lectii mici.

Un copil se va imprieteni cu natura daca noi adultii din jurul lui ii vom crea legatura cu natura.

Un picnic sau o drumetie sau o zi de mers la mall? Alegerile sunt mici dar diferentele vor fi mari. Copiii ai caror parinti sunt prieteni cu natura, vor stii sa se bucure de natura si sa respecte ecosistemul. In general copiii care descopera frumusetea naturii vor fi legati si de activitatile in aer liber, iar asta se leaga direct de un stil de viata sanatos.

Ca parinti putem face multe lucruri care tin de educatia copilului, dar si noi restul avem un mic rol, fie el episodic in viata copiilor pe care ii cunoastem. De exemplu, atunci cand facem cadou unui copil, ca sa nu mai marim si mai mult gramada de lucruri de care se plictiseste repede, ar fi bine sa le cerem indicii parintilor lui despre cadoul perfect, si in orice caz sa avem aprobarea lor, indiferent ce am cumpara.

Am auzit deseori ,,ii cumpar un animal de companie ca sa invete sa fie responsabil”. Mie mi se pare ca am putea obtine acelasi lucru si cu o planta! Cum ar fi sa-i dai sansa celui mic sa planteze un copac si sa-l vada crescand? Sau sa manance rosii dupa ce le-a ingrijit pana s-au copt? Si o planta in ghiveci poate fi un motiv de mandrie in toata regula.

Cadoul perfect nu trebuie sa fie neaparat un lucru material! Dar daca trebuie sa fie, sa cautam un cadou sustenabil.

Stim ca piata este plina de plastic, dar mereu exista alternative. Daca cunosti un mester dulgher propune-i sa faca o casa de papusi din lemn. Probabil va fi un succes pentru ambele parti. Croitoreasa ta din cartier ar putea sa faca cateva tinute noi papusii preferate, ori costumul supereroului ori personajului preferat. Daca esti priceput/a poti sa iti incerci chiar tu norocul in a face un cadou inspirat.  Sa nu uitam un lucru important: putem sa daruim experiente! Bilete la o piesa de teatru ori la o competitie sportiva, o zi de echitatie, o duminica la  inghetata pentru sarbatorit si prietenii lui sunt doar cateva exemple de experiente distractive.

 Tu ce ai alege pentru copilul de langa tine?

Fii exemplu pentru copiii de astazi, adultii de maine! Alature-te proiectului nostru Reciclarea incepe cu tine!

Photo by congerdesign on Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.