Sticla si cunoasterea lumii inconjuratoare. Povestea sticlei (III)

Sticla si cunoasterea lumii inconjuratoare. Povestea sticlei (III)

Sticla a patruns cu noi forme in secolul al XVII-lea. Secol, ce a venit cu noi avansuri stiintifice. Iluministii si-au indreptat atentia catre progres si cunoasterea lumii inconjuratoare.

Carbunii iau locul lemnelor, astfel temperaturile maxime de topire cresc. Sticla engleza, cristalul* – brevetat de George Ravenscroft, devine noua moda. Obiectele din cristal cuceresc prin transluciditatea lor. Acestea, ascund insa un detaliu fatal – oxidul de plumb din compozitie – care poate duce la otravire. Alte inventii spectaculoase, precum microscopul, telescopul, termometrul si barometrul, au dezvaluit omenirii detalii nebanuite pana atunci. Astfel, nu e de mirare ca nume sonore precum Galileo, Kepler si Newton au realizat descoperiri uimitoare cu ajutorul acestor instrumente, imposibile, de altfel, fara elementul cheie – sticla. Versatilitatea acestui material l-a facut nelipsit din laboratoarele chimistilor, fizicienilor, astronomilor, biologilor si ale tuturor cercetatorilor in general.

Urmatoarele doua secole au continuat sa impresioneze prin realizarile stiintifice. Microbiologia si intelegerea transmiterii bolilor infectioase, descoperirea ADN-ului si genetica, astronomia, electricitatea, navigatia, fotografia si cinematografia sunt doar cateva dintre remarcabilele inovatii ale epocii moderne. Acestea au schimbat felul in care percepem lumea, dar care nu ar fi fost posibile, printre altele, fara existenta sticlei.

Intorsi in zilele noastre, iata, putem observa in continuare utilizarile multiple ale sticlei, fara de care lumea nu ar arata asa cum o stim.

Ecranul de pe care citesti, masinile, trenurile si avioanele care te duc oriunde cu viteza si prin geamurile carora poti admira peisajele din jur, oglinzile nelipsite din orice casa, fibrele optice atat de necesare unei lumi digitalizate si, nu in ultimul rand, sticlele folosite pentru depozitarea bauturilor tale preferate, sunt doar cateva dintre obiectele de zi cu zi care au in componenta acest material cameleonic.

Te-ai gandit vreodata cata istorie poate ascunde o simpla bucata de sticla? Astazi suntem obisnuiti sa cumparam, sa folosim si sa aruncam, dar putem crea noi obiceiuri.

Calatoria noastra este pe sfarsite, draga reciclatorule, insa noi, impreuna, putem face mici schimbari in bine! Te incurajam, astfel, sa duci mai departe povestea sticlei, caci ea ne-a purtat pe noi spre evolutie! Hai sa reinventam felul in care ne raportam la acest material unic, care merita mai multa atentie.

Ce spui, data viitoare cand vezi o sticla aruncata pe undeva, o reciclezi?

Photo by Burak K, on Pexels