Lacul Izvorul Muntelui – cu barca prin plastic. Romania frumoasa …si poluata! Episodul I

Lacul Izvorul Muntelui – cu barca prin plastic. Romania frumoasa …si poluata! Episodul I

Cu totii stim ca avem o tara frumoasa si speciala, iar Lacul Izvorul Muntelui este o adevarata atractie turistica.  In Romania putem vorbi despre castele, muzee, forme spectaculoase de relief sau monumente istorice, cu siguranta exista cate ceva pentru gustul fiecaruia.

Dar mizeria pe gustul cui este?

Astazi ne-am gandit sa vorbim despre una dintre cele mai vizitate zone de prin partile Moldovei, Bicazul. Traseul care serpuieste prin semetele Chei ale Bicazului, care te poarta spre Lacul Rosu sau spre Lacul Izvorul Muntelui este, intotdeauna, plin de veselia turistilor si de farmec.
Din pacate, si de gunoiul lasat in urma de catre cei mai putin civilizati.

Constructia Barajului Bicaz a inceput in anul 1950 si a durat 10 ani.

Lucrarea s-a concretizat in cel mai mare baraj de pe raurile autohtone si aparitia unui lac de acumulare, din pricina caruia peste 18.000 de oameni au fost stramutati, iar 22 de sate au disparut de pe harta.
Astazi, barajul este ca un loc de promenada, unde masinile si turistii se inghesuie sa faca poze cu peisajul. Doritorii de adrenalina pot strabate lacul in orice directie, cu barci, salupe sau vaporase de tot felul. Ei, si sa vezi senzatii tari atunci cand plutesti agale printre sticle de plastic si alte deseuri!
Daca vrei sa faci doar poze, atunci poti sa iti incerci talentul de a fotografia numai din unghiurile potrivite, in asa fel incat sa surprinzi frumusetea locului, dar nu si mizeria.

Cosurile de gunoi insuficiente si prost intretinute, indemnurile timide de a “Pastra curatenia”, inexistenta colectarii selective, ignoranta si indiferenta sunt doar cateva dintre motivele care trag un semnal de alarma. Toate acestea provoaca iubitorului de natura o impresie trista si dezamagitoare, dar inspira si catre schimbare!
Ca in orice problema de mediu, vina jongleaza de la autoritati la turisti, la localnici si asa mai departe. Cert este ca lucrurile nu mai pot functiona astfel! Educatia, grija fata de natura, constientizarea riscurilor si a consecintelor sunt esentiale.

Protejarea mediului, respectul fata de tot ceea ce acesta ne ofera poate fi cultivat, incurajat, raspandit! Haideti sa pretuim planeta, sa o ajutam, sa facem din practicile ecologice un stil de viata.

Photo by STEFANA CALABALIC.