Plastic, hormoni si despre alte alea………

Plastic, hormoni si despre alte alea………

Descoperirea a ceea ce inseamna plastic, parea o binecuvantare. Credeam ca ne face viata mai usoara. Si asa si e! Doar ca mai usor pentru noi, inseamna…mai rau pentru planeta!
Una din cele mai nobile utilizari ale plasticului, nu putem nega asta, este in medicina. Odata cu aparitia plasticului s-a nascut si posibilitatea de a face injectii cu seringi de unica folosinta. Dar multe alte intrebuintari ale plasticului, nu ne sunt nici pe departe necesare.
Plasticul a devenit o problema.

Una dintre problemele legate de plastic o reprezinta cantitatile coplesitoare de deseuri.

Mai nou, avem garantia ca plasticul nu se descompune total niciodata, ci in microparticule care raman si sunt daunatoare. Deci putem spune ca tot plasticul fabricat vreodata este inca cu noi, descompus in particule micro. Il respiram, il mancam, traim cu el.

Reciclarea pare o solutie buna, dar din pacate greu de pus in practica. In primul rand, a recicla plasticul presupune costuri mari, mai mari decat fabricarea lui. Apoi, plasticul reciclat nu poate fi folosit la ambalarea alimentelor, din motive de siguranta. Intelegem asadar, ca aproape toate alimentele sunt ambalate in plastic virgin iar procentul in care se recicleaza este infim.

Confruntandu-ne cu aceste date constientizam ca cea mai buna solutie de a reduce deseurile este sa evitam pe cat posibil plasticul. Si mai avem inca cateva motive serioase care tin de sanatatea noastra. Se pare ca formula dupa care se produce plasticul se complica tot mai mult iar plasticul contine tot felul de aditivi daunatori. Ambalajul plastic al alimentelor influenteaza alimentele, iar asta ne da peste cap functia glandelor endocrine, si functiile hormonale, suntem predispusi obezitatii, diabetului, problemelor cardiovasculare ori tulburarilor neurologice.

Pubertatea precoce, problemele de fertilitate, diferite tipuri de cancer atat in randul femeilor cat si a barbatilor sunt de asemenea probleme care pot fi puse pe seama acestor disruptori endocrini.

Este important sa tinem cont de faptul ca nu exista vreo lege care sa oblige producatorii sa specifice din ce este facut ambalajul produselor lor. De aceea trebuie sa incercam sa ne ferim pe cat posibil de tot ceea ce poate dauna sanatatii noastre si a planetei.

Ca sa ne invingem dusmanul trebuie sa-l cunoastem!

In 1988 societatea industriei de plastic a creat un sistem de identificare al plasticelor, numerotand de la 1 la 7 principalele categorii de plastic.

– 1. PET- il regasim in sticlele de plastic si alte recipiente. Este probabil cel mai usor de reciclat. Se spune despre el ca este cel mai sigur plastic. Dar si asa, hai sa-l evitam cu eleganta!

– 2. HDPE- folosit pentru fabricarea recipientelor mai tari. Il regasim ca ambalaj pentru cremele cosmetice, produsele de curatat si altele.

– 3. PVC- folosit la cabluri, tuburi, dopuri. Este periculos pentru sanatate. Se spune ca poate cauza chiar cancer!

– 4. LDPE- este un tip de plastic mai rezistent si destul de sigur. Dar sa nu ne bazam pe asta! Este folosit la ambalaje pentru alimente sau pungi. Sa cumparam vrac, zic!

– 5. PP- folosit pentru dopuri, pahare de plastic, sticle de ketchup sau mustar, iaurturi, etc.

– 6. PS- folosit pentru tavitele cu carne sau fructe din supermarketuri, la fabricarea paharelor de unica folosinta, a caserolelor cu mancare de luat acasa, etc., Lucruri de care ne-am putea lipsi cu putina vointa.

– 7. Altele- aceasta este cea mai periculoasa categorie. Compozitia lor nu este cunoascuta. Deci reciclarea este din capul locului imposibila, iar utilizarea lor poate fi periculoasa pentru sanatate!

Este important sa evitam plasticul pe cat posibil, iar atunci cand nu se poate, macar sa alegem raul cel mai mic.

Incercam?

Photo by ThisIsEngineering, on Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published.