Stiati ca…? Lucruri interesante despre sticla!

Stiati ca…? Lucruri interesante despre sticla!

Dragi reciclatori, stiati ca… a venit toamna! Un anotimp al schimbarilor si al transformarilor! Incepem in forta, septembrie fiind desemnata luna reciclarii sticlei de catre cei de la Glass Packaging Institute. De aceea, vom dedica aceasta perioada descoperirii acestui material incredibil, dar si incurajarii activitatilor de reciclare.

Pentru astazi, v-am pregatit o lista de curiozitati care speram sa va trezeasca interesul!

O intrebare scurta: STIATI CA…?

…sticla este cel mai rezistent deseu produs de om?
Sticla se descompune in aproximativ un milion de ani, urmata fiind de PET-uri. Acestea din urma au nevoie de circa 1000 de ani pentru a se descompune 1.

…sticla are cel mai rapid proces de reciclare?
O sticla reciclata se poate regasi pe rafturile magazinelor in 30 de zile!1

 …primii ochelari de vedere au aparut la sfarsitul sec. al XIII-lea?2
Acestia aveau lentile convexe, servind, in principal, problemelor de vedere cauzate de inaintarea in varsta (presbiopie). La aproximativ doua secole distanta, au aparut si primele lentile concave (folosite in tratarea miopiei). Totusi, este interesant ca in tarile asiatice (China, Japonia), ochelarii de vedere au inceput sa fie purtati abia din secolul al XIX-lea!

 …cele mai vechi vitralii din lume au circa 1000 de ani?3
Acestea infrumuseteaza Catedrala Augsburg din Bavaria, Germania, lacasul de cult apartinand religiei romano-catolice. Vitraliile infatiseaza scene biblice si diversi sfinti.
Bonus: Cea mai mare cupola cu vitralii din lume o putem gasi la noi in tara, in Ramnicu Valcea!4 Apartinand Bibliotecii Judetene, aceasta prezinta “Facerea lumii” si este creatia artistului Gheorghe Dican.

STIATI CA…sticla apare si in mod natural?5

Sticla se poate forma atunci cand fulgerele lovesc plajele de nisip sau deserturile (fulgurite), atunci cand lava vulcanica se raceste foarte repede (obsidian) sau la impactul pamantului cu un meteorit (moldavite).

…cea mai veche sticla de vin are intre 1670 si 1695 de ani?6
Cunoscuta sub numele de Römerwein, aceasta sticla de 1.5 litri a fost descoperita in mormantul unui nobil de origine romana, din regiunea speyer, Germania. Continutul bahic nu a fost inca analizat, caci oamenii de stiinta nu sunt siguri ce s-ar intampla cu bautura in momentul in care lichidul ar lua contact cu aerul. Sticla este expusa la Muzeul de Istorie din spayer (Historical Museum of the Palatinate), unde doar un singur angajat are curajul de a avea grija de ea.

…prima utilizare a unei “nanotehnologii” are legatura cu sticla? 7
Este vorba despre o cupa, denumita Lycurgus. Este realizata de mesterii romani in secolul al IV-lea si expusa in cadrul Muzeului Britanic din Londra. Aceasta este compusa dintr-o sticla dicroica (isi schimba culoarea), astfel ca atunci cand este luminata din fata este verde, iar atunci cand lumina bate din spate este rosie. Abia in secolul al XX-lea s-a deslusit misterul acestui fenomen. Cupa are in componenta nanoparticule de argint si aur. Cum anume au reusit romanii sa realizeze un astfel de obiect ramane, in continuare, o enigma.

…cel mai mare producator de sticla din lume este China?
China detine cea mai mare contributie globala in ceea ce priveste exportul de sticla (23.4% in 2019) 8. Cu toate ca, in aceasta tara mestesugul sticlariei a fost deprins, din cate se pare, abia din a doua jumatate a secolului al XVII-lea!9

STIATI CA…reciclarea sticlei genereaza economii substantiale si reducerea poluarii?

Pentru fiecare tona de sticla reciclata se economisesc: 2860 kg de nisip, 902 kg de soda, 836 kg de calcar, 352 kg de feldspat, consumul menajer de apa al unui locuitor pentru 4 zile si se evita emiterea in atmosfera a 315 kg de dioxid de carbon1 . De asemenea, pentru o singura sticla reciclata se economiseste suficienta energie pentru aprinderea unui bec de 15W timp de 24 de ore , sau, in alt fel calculat, unui bec de 100W timp de o ora 11.

…sticlarii din Antichitate erau printre cei mai respectati membri ai societatii?
Spre exemplu, in Italia, mesterii sticlari erau inscrisi in Cartea de aur. Ei puteau sa poarte sabii, iar copiii lor se puteau casatori cu membri ai celor mai instarite familii venetiene 12. Nu este de mirare, astfel, ca sticla de Murano este una dintre cele mai apreciate si mai cunoscute din lume 2!

…unul dintre cele mai valoroase artefacte din sticla este Vasul Portland?13
Se crede a fi o urna funerara romana, datand de la inceputul crestinatatii, deci avand peste 2000 de ani! Ornamente desavarsite, din sticla alba si opaca in relief, decoreaza vasul din sticla de culoare albastru inchis, cu nuante de violet. Scenele de tip camee sunt inspirate din mitologia greco-romana. Invaluit in legende si mister, vasul a trecut prin mainile a numerosi nobili pana sa ajunga la Muzeul Britanic din Londra, unde este expus si astazi. În 1845, un tanar suferind de paranoia a spart vasul in multe bucati, iar de atunci faima acestuia a crescut si mai mult. El este reconstituit si foarte valoros, unele copii ale vasului vanzandu-se si cu zeci de mii de dolari.

…cel mai vechi mesaj intr-o sticla are 134 de ani? 14
Sticla a fost adusa de valuri pe malul unei plaje salbatice de pe coasta de vest a Australiei. Expertii au confirmat veridicitatea mesajului din interiorul sticlei, acesta fiind datat 12 iunie 1886 si apartinand unei nave germane pe nume Paula. Se estimeaza ca sticla ar fi ajuns pe coasta australiana in 12 luni, dupa ce a fost aruncata in Oceanul Indian de catre echipajul navei.

Tu ce alte lucruri interesante cunosti despre sticla?
Vino in comunitate sa ne povestesti!

Leave a Reply

Your email address will not be published.