Wasterminator supereroul dintre noi – Noi suntem norocul, astrele si ghiocul  (Capitol VII)

Wasterminator supereroul dintre noi – Noi suntem norocul, astrele si ghiocul (Capitol VII)

“Mor de-o rana ce n-a incaput in trupul meu apt pentru rani cheltuite-n cuvinte, dind vama de raze la vami.”  N. STANESCU

Exista o vindecare, iar aceea este Universala. Poate tu nu ma crezi, dar suflete sunt, destule, care bat, atat de tare zdruncinand realitatea din temelii. Sunt scrise adanc in destin, incat nimeni nu le poate citi-n globul de cristal sau cartile de tarrot, au fost plamadite acum mii si mii de ani si duse spre fiecare nou-nascut. Si chiar daca nu gandesti sufletele bune, ele te gandesc.

Ideile oamenilor nu inceteaza sa ma surprinda. Indosariaza in mintea lor atatea surprize, pe care ironic, nu le expun. Ceva din modul lor de a trata natura este complet lipsit de tact. Poate toata imaginea lor cu privire la reciclare s-ar schimba calitativ daca ar pune jumatate din toata imaginatia la bataie. Dar, sa lasam astea…stii cumva care sunt cauzele poluarii?

Printre factorii poluanti citam: substante radioactive, chimice (DDT, Pb, Cd, Hg), reziduri petroliere industriale si de alta natura, care altereaza calitatea apelor, rezidurile canalelor de scurgere, diverse reziduri organice, detergenti sintetici proveniti din activitatea casnica si industriala, apoi utilizarea pesticidelor remanente, organoclorate, „smogul”, folosirea irationala a ingrasamintelor chimice cu imprastierea pe sol a rezidurilor menajere, de origine animala in cantitati excesive si stropirea plantelor cu ape reziduale, impurificate, provenite de la diverse indrustrii.

Si poate esti curios sa aflii cum ne influenteaza viata, poluarea apei? Ei bine, asa cum te asteptai intr-un mod grav si remarcabil ne afecteaza pe fiecare dintre noi …ca sa ma intelegi mai bine!

Spalarea rezidurilor depozitate pe sol datorita precipitatiilor drept in rauri. Mari cantitati de reziduri fecaloid-menajere din orasele canalizate se revarsa in apele curgatoare. Detergentii sintetici, insecticidele altereaza calitatea apei, afectand, pana la urma, si fauna acvatica. Substantele chimice nocive se pot infiltra in sol, ajungand pana la panza de apa subterana. Poluarea apei marilor si oceanelor se face prin varsarea pacurei de pe nave maritime (1l de petrol compromite 2 ml. de apa).
In bazinele de oxidare, numite si bazine biologice (naturale sau artificiale), activitatea bacteriilor si algelor se interconditioneaza. Sub actiunea bacteriilor aerobe, substantele organice complexe se descompun in CO2, H2O, NH3 etc. Produsele obtinute vor fi utilizate de catre alge in procesul de fotosinteza. Oxigenul eliberat este preluat de bacteriile aerobe pentru oxidarea altor substante organice complexe din bazin.

Pentru prevenirea poluarii aerului, au fost luate in disicutie mai multe posibilitati, precum:

–  Amplasarea in locuri speciale a rampelor de gunoi si transportul acestuia cu autovehicule inchise;
–  Realizarea unei perdele vegetale de protectie, in jurul unor intreprinderi industriale, raspunzatoare de poluarea aerului atmosferic;
–  Plantarea de arbori si arbusti, extinderea parcurilor etc.;
–  Suprainaltarea cosurilor, la unitatile care genereaza mari cantitati de fum si gaze etc.

Iar despre poluarea solului, se poate spune despre cauzele care determina degradarea:

–  Folosirea incorecta a ingrasamintelor chimice, a pesticidelor si erbicidelor afecteaza masa organica din sol, ii altereaza structura etc.;
–  Toti factorii poluanti din apa, atmosfera, ajungand in sol, modifica mecanismele interne, fertilitatea solului;
–  Lipsa unor lucrari de combaterea eroziunii solului;
–  Folosirea nerationala a irigatiilor duce la degradarea solului;

Iti pot spune, ca totul incepe de la tine, tu esti miezul si nucleul mediului. De aceea, WASTEIX isi doreste sa iti comunice despre  achizitionarea si amplasarea unei statii inteligente de colectare selective a deseurilor de ambalaje. Fiind un punct major al interactiunii dintre om-reciclare si om-comunitate.
Reverse vending machine sau distribuitor automat de transformare a deseurilor contracost.

O alta metoda este popularizarea si mediatizarea ideii de reciclare, prin aceasta campanie. Locuitorii sunt invitati sa participe ca voluntari, in scopul ecologizarii. Impartirea de stickere cu mesajul: SI EU RECICLEZ! NU SUNA RAU, NU-I ASA? Scopul principal al intregii miscari va fi reciclarea a peste 25 de tone de deseuri. Beneficiarii? Voluntarii, clar.  Castigi, in primul rand, informatie, despre, asa cum am numit-o pana acum, arta reciclarii. Respect pentru mediu si sustinerea transformarii acestei lumi intr-un loc mai bun.
Candoarea, este o virtute cu care ne nastem dar, uneori o deduce din timp.

Unde exista comunitate, exista putere.

Unde exista putere, exista bunatate.

Unde exista bunatate, acolo este Dumnezeu.