Daca atentia noastra a fost indreptata mai mult catre poluarea globala, astazi vreau sa-mi amintesc mie, si cititorului roman, care in aceasta clipa, a furat cateva minute din timpul sau pentru acest articol, despre poluarea in Romania.
Locuim intr-o tara in care ne putem bucura de multe locuri superbe, de la castele pana la paduri verzi si racoroase, de la lacuri mici pana la Marea Neagra. Insa aceasta frumusete, deseori ne este furata de sticla de plastic ce-a fost aruncata pe malul unui rau, sau de gramezile de gunoi imprastiate de-a lungul unei poiene. Fericirea descoperirii unui loc nou, se poate transforma in dezamagire, caci printre flori si iarba se ascund pungi si sticle, doze de suc si chistoace.
In urma cercetarii, orasele Iasi, Bucuresti, Cluj-Napoca sunt pe lista celor mai poluate orase din Romania. Ele sunt urmate de Brasov, Constanta, Oradea, Sibiu, si altele. In toate localitatile unde numarul de populatie este mai dens. Un numar mare de populatie ne duce cu gandul la un numar mare de masini. Aceste masini polueaza orasele, satele, comunele in care locuim. Insa, prin folosirea masinilor electrice, poluarea aerului ar putea fi redusa, iar zgomotul de la masinile cu combustibil ar putea fi inlocuit cu linistea masinilor silentioase.
Romania, ocupa locul opt in Europa la numarul mortilor din cauza poluarii.
Poluarea aerului este provocata cel mai mult de traficul rutier si de constructii, in marile orase. Apele din Romania, sunt pe lista de poluare. In multe rauri, lacuri sunt aruncate sticle de plastic, pungi si deseuri. Locul acestora sunt in cosul de gunoi si nu pe malul unui lac sau plutind pe apele unui rau. Peste 28% din raurile de la noi din tara se incadreaza in categoriile inferioare de calitate a apei. Principalul factor de poluare ramane lipsa statiilor de epurare a apei din marile orase. Apele din munti raman cele mai curate din cauza ca ploaia si zapada ce hranesc raurile nu absorb poluantii pe care-i absorb in orasele mari.
Bucurestiul a devenit cea mai aglomerata si poluata capitala europeana. Acest lucru are impact semnificativ asupra calitatii vietii si sanatatii oamenilor. Efectele poluarii asupra oamenilor sunt bolile ce le deterioreaza grav sanatatea. Acestea sunt infectiile respiratorii, cancerul pulmonar, boala cardiaca ischemica si accidente vasculare cerebrale.
In jur de 12.000 de oameni mor anual, in Bucuresti, din cauza poluarii.
Reteaua de calitate a aerului a inregistrat o depasire de aproape 700% pentru poluarea de praf. Sursele majore de poluare sunt masinile, incinerarea gunoaielor si industria. Daca poluarea cauzata de masini este masurabila, poluarea cauzata de incinerarea gunoaielor nu a fost inca masurata. Se adauga acestui amestec toxic si alte surse, cum ar fi, centralele pe gaz ale apartamentelor noi, suflatoarele de frunze si masinile de taiat iarba cu motor pe benzina, praful care zace in straturi pe carosabil si trotuare, si asa mai departe.
Masurile individuale de prevenire a poluarii si ale administratiei sunt cele care intotdeauna vor imbunatati lucrurile. De aceea, am initiat proiectul Reciclarea incepe cu tine!
Fii responsabil si sustine proiectul!
Reprezinti o companie si vrei sa sustii acest proiect?
Photo by Marcin Jozwiak, on Pexels