Planeta Pamant trebuie protejata! Treziti-va!

Planeta Pamant trebuie protejata! Treziti-va!

Viata pe Pamant este amenintata, iar noi..noi visam la alta Planeta! De ce suntem atat de nesimtitori si grosolani? De ce suntem atat de saraci cu duhul si de natangi? De ce nu vedem nimic?
Citesc multe articole ce vorbesc tot mai serios despre cautarea pentru o planeta mai buna decat Pamantul. Treziti-va! Nu exista alta Planeta!

Actiunile noastre trebuie sa se indrepte spre a proteja ceea ce avem deja!

In fiecare an, pe masura ce emisfera sudica se indreapta spre primavara, substantele chimice create de om descompun ozonul peste Antarctica, determinand stratul de ozon sa devina mult mai subtire. De la descoperirea sa in 1985, aceasta „gaura de ozon” a amenintat sa se raspandeasca, permitand niveluri crescute de radiatii. 

Protocolul de la Montreal a adus o contributie majora la inversarea epuizarii stratului de ozon si la evitarea consecințelor grave asupra mediului. Atunci a fost interzisa folosirea compusilor chimici ce contin clor, cum sunt clorofluorocarburile (CFC) aflate in spray-uri, agentii frigorifici si solventii folositi in industria electronica.

Insa aceasta afectiune care se poate vindeca, dureaza inca zeci de ani pana ce va putea fi corectata. Natura are nevoie de timp sa se recupereze. In schimb, gazele cu efect de sera pe care le introducem acum in atmosfera produc modificari majore imediate si de durata. “Vorbim de substante care traiesc mult in atmosfera. Vor ramane acolo zeci de ani.” – ne spune Paul Newman, directorul stiintific al Diviziei de Stiinte ale Pamantului de la NASA. Este greu sa se restabileasca echilibrul si simtim ca suntem intr-o lupta deznadajduita, inspaimantatoare si inutila.

Folosind date de observatie, Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei a declarat ca gaura din stratul de ozon a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani.

Totusi, dimensiunea gaurii e cu 3-4 milioane de metri patrati mai mica decat ar fi fost daca nu am fi luat masuri si nu am fi redus nivelul chimicalelor eliberate in atmosfera. Pentru ca societatea a ascultat sfatul oamenilor de stiinta in urma cu 35 de ani, stratul de ozon si-a inceput lungul proces de vindecare.

Atenție la deșeuri! Opriti risipa!

Reciclarea materialelor si a deseurilor in schimbul depozitarii si incinerarii acestora reduce volumul dioxidului de carbon, dar si a oxidului de azot. Aflati care sunt benefciile reciclarii!

Prevenirea risipei devine tot mai importanta pe masura ce populatia lumii creste, iar noi ne consumam resursele naturale finite.

Suntem cu totii multumiti sau preocupati. Avem treburi importante! Ne grabim! Strigam! Radem! Facem galagie! Facem glume! Ne certam pentru bani! Tuturor ne merge bine! Toti suntem impacati, multumiti peste masura de noi insine si de lumea intreaga! Nu vedem planeta Pamant cum sufera! Nu bagam de seama cum ne consumam resursele naturale finite! Si nu stim ca este vorba de sumbra existenta omeneasca!

Trezeste-te si schimba previziunile sumbre care spun ca mai avem doar cativa ani pana cand atingem un dezastru climatic ireversibil! Alatura-te comunitatii noastre si ajuta-ne sa trecem la actiune. Sustine proiectul Reciclarea incepe cu tine!

IMPLICARE

Esti un cetatean responsabil si vrei sa sustii acest proiect?

Reprezinti o companie si vrei sa sustii acest proiect?

Leave a Reply

Your email address will not be published.