Compost sau ingrasamant natural gratis!

Compost sau ingrasamant natural gratis!

Despre compost s-au vorbit si s-au scris multe. O data cu promulgarea Legii nr 181/2020 privind gestionarea deseurilor nepericuloase compostabile atentia autoritatilor publice locale s-a indreptat sau ar fi trebuit sa se indrepte cu siguranta catre stabilirea unei infrastructuri de colectare separata. Unul dintre cei mai mari operatori de salubritate a iesit deja in evidenta printr-un echipament mobil hibrid de sortare a deseurilor.

Membrii comunitatii noastre au adus in discutie articole ce ne vorbesc despre risipa alimentara si diferitele  si multele cai prin care o putem combate. Am vazut ce inseamna compostul (ingrasamant agricol natural, rezultat in urma fermentarii lente a diferitelor resturi vegetale si animale, amestecate cu unele substante minerale) si  ce anume putem/ nu putem arunca pentru compost.

Cetatenii trebuie sa-si asume si ei responsabilitatea, dincolo de actiunile autoritatilor. Oamenii incep sa separe biodeseurile, in cazul in care nu au facut-o pana acum. Cel putin cu totii trebuie sa ne facem temele si sa ne pregatim. Legea nr181/2020 intra in vigoare la inceputul anului 2021 (20 februarie 2021).

Am mers mai departe si am incercat sa inteleg ce inseamna o linie de compostare proprie. Adica, cum poti sa faci acest lucru? Cum faci compostare intr-un mod cat mai simplu? Nu ai nevoie sa stai in afara oraslui, sau sa ai hectare de pamant.

Compostarea este pentru toata lumea! Trebuie doar sa dispui de un spatiu cat de mic.

Pentru o linie rudimentara de compostare ai nevoie de o investitie cat de mica. Daca dispui de un teren, iti poti achizitiona o lada de plastic, cu pereti perforati. Ea poate fi de dimensiuni diferite in functie de nevoie. Prin gaurile verticale  se ventileaza dar si capteaza apa de ploaie pentru a ajuta compostarea. Cutia poate avea doar peretii laterali si capac. Amestecul compostabil poate sta direct pe pamant astfel ca ramele si bacteriile sa urce si sa ne ajute in acest proces!

Exista compostoare care merg  si acolo unde nu ai spatiu suficient sau chiar pentru cei care locuiesc la bloc.

Cele mai potrivite in aceste cazuri sunt cele pe nivele. Gasim o gama variata! La fel cum poti alege sa-ti faci singur compostiera (recipientul pentru compost) cu ajutorul a trei cutii de plastic cu capac, o galeata cu capac sau un butoi vechi. Este bine sa fie inchise la culoare, fiindca intunericul accelereaza procesul de compostare. Daca nu le gasesti negre, le poti vopsi chiar tu. Daca in compostul pentru gradina organismele vii apar singure, in cel de la bloc va trebui sa le adaugam. Ramele sunt cele mai indicate.

Toti cei care nu s-au lasat intimidati de aparenta complexitate a procesului de compostare au marturisit ca nu trebuie sa te ingrijoreze mirosul sau eventualele insecte ce ar putea aparea. Compostul nu miroase urat decat in cazul in care nu aerisesti amestecul, iar acesta poate putrezi. In rest, mirosul il controlezi prin ceea ce adaugi. Deseuri seci bogate in carbon sunt recomandarea si rezultatul de compost va mirosi a humus.

  • lada de compost din plastic pentru gradina
  • la de compost din lemn pentru gradina
  • ferma de rame
  • aparat de compost pentru spatiu mic
  • dispozitiv pentru compost folosit in bucatarie
  • compostor pentru bucatarie
  • compostor electric

Exista si compostoare rapide. Ele functioneaza fara chimicale, controland partea mecanica si asigurand temperatura si umiditatea necesare ca bacteriile sa faca toata treaba pentru noi! Lada de compost (compostoarele) arata precum masinile de spalat. Dar in locul rufelor, avem resturi menajere si dupa 24 h obtinem compost, ingrasamant bio si gratis! De fapt sunt recipiente termorezistente, cu o cuva de diferite dimensiuni si o paleta ce antreneaza tot ceea ce introduci. Aparatul aduce continutul la o temperatura optima pentru bacteriile ce realizeaza procesul. Trebuie asigurata umiditatea necesara. Acest lucru se face prin combinatiile deseurilor. De ex. daca adaugi hartie este necesar sa pui si apa. Dar daca doar adaugi alimente, nu va mai fi necesar. Se stie ca alimentele contin o mare cantitate de apa. Aceste aparate au un ventilator si o mica evacuare prin care iese aburul suplimentar, eliminat in cazurile cu exces de umiditate.

Compostarea nu este dificila, constand intr-o triere atenta a deseurilor, o mica pregatire si respectarea anumitor reguli simple.

Indiferent ca e vorba de lada stationara, rotativa, cu mai multe copartimente, de plastic, sau masina electrica, secretul compostarii se rezuma la: suficienta caldura, suficient oxigen, suficienta umiditate si un amestec cat se poate de potrivit de deseuri cu pamant.

Risipim mai bine de un sfert din mancarea cumparata. Pe langa resursele irosite in timpul productiei de hrana (pamant, apa, energie), generam emisii de metan prin depozitarea la groapa a deseurilor rezultate. Gazul de metan are efect de sera mai puternic de 25 de ori decat dioxidul de carbon. Din pacate, gropile noastre de gunoi nu sunt un punct final, ci doar inca o etapa care accelereaza si amplifica poluarea. Nouă din zece oameni respira aer murdar iar sapte milioane mor anual din cauza asta.

Acasa, in gradina, la scoala sau la locul de munca producem deseuri organice in cantitati mari. Avantajele Colectarii selective a deseurilor sunt multiple: pentru tine, pentru mediu, dar si pentru societate, in ansamblu.

Un gest simplu facut in fiecare zi poate contribui la o lume mai buna! De aceea impreuna cu cel mai nou partener Wasteix transformam reciclarea intr-un obicei zilnic alaturi de cafeaua preferata.

Troffee combina inngredientele de cea mai buna calitate cu sustenabilitate si grija pentru mediu:
– cafea de la furnizori responsabili;
– pahare si lingurite biodegradabile si compostabile;
– zat de cafea colectat si folosit pentru compostare.

Troffee este ideal pentru companii, va ajuta sa oferiti o unica experienta in prepararea cafelei dar si sa reduceti amprenta de carbon.

Legatura intre reciclare si cafea #RECICLAFEAUA

 

 

Detalii proiect RECICLAREA INCEPE CU TINE LA O CAFEA!  Campanie de marketing afiliat.

Hai sa ne gandim serios cate deseuri aruncam! Si…cate solutii avem prin care sa aruncam mai putin sau aproape deloc!

Photo by Seth Cottle on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.