Deseurile reciclabile nu sunt Gunoi! Momentul constientizarii.

Deseurile reciclabile nu sunt Gunoi! Momentul constientizarii.

Deseurile reciclabile nu sunt Gunoi!…
Ne-am tot gandit la aceasta afirmatie. Citim acest lucru in numeroase articole. Postam aceasta afirmatie pe retele de socializare. Ne inscriem in grupuri si dam like&share postarilor cu aceasta tema. Ramanem uimiti la videoclipuri cu #upcycling in care se obtin lucruri extraordinare din deseuri.

Dar totusi…Ce inseamna sa constientizam reciclarea? Ce facem noi cu deseurile reciclabile? Unde le punem fiecare?

Ce-ar fi sa ne amintim de strigatele ce le auzeam in copilarie: ” Sticleeee/fiareeee veeechi cumpar!”. Sa ne amintim de holurile scolii pline cu pachete de carti, manuale si caiete vechi la sfarsit de an cand se strangea “maculatura”. Daca citim despre metode de compostare a deseurilor biodegradabile cu siguranta ne ducem cu gandul in trecut la unchii, bunicii, stra-bunicii nostri. Ei aveau in curte o groapa mare in care puneau resturile de la bucatarie, de la animale si din intreaga gradina. Ne amintim, desigur, cosurile mari din rachite. Tarnele care stateau pline cu borcane si sticle spalate in asteptarea zarzavatului de iarna si a bulionului din rosiile de gradina.

Reciclarea a existat intotdeauna!

Stramosii nostri au facut-o, in felul lor. Nu stiau termenul de sustenabilitate. Dar acesta era stilul lor de viata cumpatat. Reuseau sa traiasca cu atat de putin, si aruncau tot la fel de putin!

Astazi lucrurile sunt diferite. Consumam mai mult decat avem nevoie. Din pacate, a consuma a devenit o nevoie in sine. Deseurile pe care le generam sunt in cantitati foarte mari si o sursa foarte importanta sunt ambalajele introduse pe piata. Sa verificam statisticile din Colectare Selectiva sa vedem cate tone de ambalaje de diferite tipuri au rezultat din ceea ce am produs si ce am consumat in trecut. Procentul de materiale reciclate din totalul de deseuri rezultat este inca unul foarte mic. Asta din cauza mai multor factori printre care gradul de informare si educare.

Este necesar sa facem reciclarea intr-un mod constient si nu doar de dragul de a fi cool! Sa ne informam ce anume se recicleaza. Si mai ales cum! De foarte multe ori  un recipient murdar adaugat in containerul de reciclare poate contamina o intreaga incarcare. Daca cartonul sau hartia intra in contact cu alimente sau lichid, acesta nu mai poate fi reciclat.

Este momentul sa ne asumam ca ceea ce strangem pentru reciclare este altceva decat gunoi. Sa avem un loc bine determinat pentru a strange teancul de hartie. PET-urile sa le spalam si sa le strivim. Conservele si sticlele sa le spalam si sa le uscam. Pentru ca mai tarziu intr-un fel sau altul ele vor fi refolosite.

Deseurile reciclabile vor trece de la deseuri la resura! Altfel, reciclabilele ajunse la gunoi sunt o pierdere economica.
Constientizeaza si implica-te alaturi de comunitatea noastra! Sustine proiectul nostru! RECICLAREA INCEPE CU TINE!

Photo from Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published.