Wasterminator supereroul dintre noi – Legea Boomerang (Capitol VIII)

Wasterminator supereroul dintre noi – Legea Boomerang (Capitol VIII)

„Cand lacrima atinge pamantul, il rupe si descompune, iar mai apoi il inunda spre a-l purifica. Fiecare lacrima are propriul ei desert, cum fiecare sfarsit isi are propriul inceput”

Confesiune: tot ceea ce faci, se intoarce. Datoria fata de aproapele tau, fata de sine si fata de natura sunt scrise cu majuscule in legea umana. Tot ceea ce lovesti, va ajunge sa te loveasca.

 Am petrecut astazi putin timp, cu batranul Tom, nu, nu este o persoana  in varsta. Este o persoana erou, ca si mine. AAAAA, nu ti-am povestit pana acum de el, asa-i? Scuza-ma! El este cel care m-a gazduit aici, a venit acum muulti ani pe aceasta planeta, este Eroul Pacii. A incheiat aliante si chiar a pus rodul pacii acolo unde  razboaiele vorbeau despre cruzimea vietii. Unchiul Tom, are un aer pe care doar in familie il gasesti, acel ceva sfant. Acea bunatate care te face sa uiti ca ceva rau poate exista pe pamant.

–  Copile, cine nu-si cunoaste istoria, risca sa o repete! Imi spune Tom uitandu-se plin de bunavointa in ochii mei.
–  Si cine nu se cunoaste pe sine?
– Risca sa repete experinte la nesfarsit pana cand descopera adevarata sa persoana. Vezi tu, dragul meu, Wasty, nu ne cunoastem niciodata. Este un proces care nu se definitiveaza, ne vom surprinde mereu pe noi insine.  Sufletul nostru nu are termen de valabilitate si nici durata de descompunere.
–  Ca ambalajele?
–  Da, micule Wasty, exact! Pacat ca nu stiu foarte multe despre descompunerea deseurilor, pe vremea mea informatia era mai vaga decat acum.
–  Pai lasa-ma pe mine sa-ti vorbesc….

o   Cotoarele de mar se descompun in doua saptamani cu toate ca timpul de descompunere este scurt, destul de relevant, corect?

o   Cutiile de cereale si cojlie de banane se descompun in sase saptamani. Ati crede ca o coaja de banana ar disparea aproape instant odata lasata pe pamant, dar adevarul este ca descompunerea lor ar putea dura chiar si mai mult daca vremea e rece. Cojile de banana contin celuloza, pentru a proteja fructul din interiorul lor, adica aceeasi substanta din care sunt facute si pungile de celofan.

 o   Pungile din plastic se descompun intre 10 si 20 de ani, dar unele pot rezista chiar si o mie de ani. Cele mai noi sunt facute in asa fel incat sa se descompuna cand sunt expuse la soare, dar majoritatea sunt facute din petrol rafinat, iar micro-organismele din sol nu le pot manca.

 o   50 de ani este durata de descompunere a cauciurilor, incaltamintei si a paharelor pentru cafea.

 o   75 – 80 de ani dureaza pana o punga de chipsuri sa dispara de pe fata planetei. Britanicii au descoperit, recent, o punga de la chipsuri din 1967 care arata de parca ar fi fost aruncata in urma cu o saptamana. Plasticul metalizat este de vina in acest caz.

 o   Cutiile din aluminiu – ca cele de la bere sau sucuri – rezista 200 de ani, iar unele pot ajunge chiar si pana la 500 de ani. Pe langa faptul ca se descompun greu, aceste cutii sunt si periculoase pentru animalele care s-ar putea bloca in interiorul lor, sau care s-ar putea taia in marginile ascutite.

 o   Unu – doua milioane de ani este timpul de descompunere pentru borcanele din sticla, insa ele pot rezista, teoretic, pentru o perioada nelimitata, avand in vedere ca bucatile de sticla formate in urma eruptiilor vulcanice de acum milioane de ani inca exista si astazi. Sticlele au la baza siliciul, unul dintre cele mai rezistente minerale de pe Pamant, si de asta sunt indestructibile cand vine vorba de actiunile mediului asupra lor.1

–  Toti stim ca deseurile afecteaza mediul, dar in ce fel mai exact?
–  Gestionarea neadecvata a deseurilor contribuie la schimbarile climatice si la poluarea atmosferica si afecteaza direct numeroase ecosisteme si specii. Depozitele de deseuri, considerate a fi metoda de ultima instanta in ierarhia referitoare la deseuri, elibereaza metan, un gaz de sera foarte puternic, care este asociat cu schimbarile climatice. Metanul este format de microorganismele prezente in depozitele de deseuri din cauza deseurilor biodegradabile precum alimentele, hartia si deseurile provenite din gradini. În functie de modul in care sunt construite, depozitele de deseuri ar putea, de asemenea, sa contamineze solul si apa. Dupa ce sunt colectate, deseurile sunt transportate si tratate. În urma procesului de transport, se elibereaza in atmosfera dioxid de carbon – cel mai prevalent gaz de sera – si poluanti ai aerului, inclusiv particule.  O parte din deseuri ar putea fi incinerate sau reciclate. Energia care provine din deseuri poate fi utilizata pentru productia de caldura sau electricitate, care ar putea inlocui energia produsa prin utilizarea carbunelui sau a altor combustibili. Recuperarea deseurilor pentru productia de energie ar putea astfel sa contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Reciclarea poate contribui chiar mai mult la scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera si a altor emisii. Atunci cand materialele reciclate inlocuiesc materialele noi, scade necesitatea extractiei sau a productiei de materiale noi.2
–  Wasterminator, impresionant! Ai devenit un adevarat geniu al mediului.
–  Fac si eu ce pot, dar inca nu mi-ai povestit despre experientele pacii..
–  Avem timp, micule Wasty…am uitat sa iti spun ca eroii nu au varsta.