Tipuri de sticla. Colectarea selectiva si reciclarea lor.

Tipuri de sticla. Colectarea selectiva si reciclarea lor.

Sticla in diferitele ei tipuri, este un produs 100% natural (realizat din nisip de cuart, calcar si soda calcinata), durabil, inert si inactiv biologic, adica nu afecteaza in nici un fel calitatea si proprietatile produsului continut.

Tipuri de sticla. Semnificatia culorilor.

Sticla colorata se obtine prin adaugarea unor cantitati de oxizi de fier, cupru, nichel, argint, aur sau a altor combinatii metalice. In felul asta se pot obtine aproape infinit de multe variatii de culori. In general sticlele colorate se utilizeaza in afara obiectelor de menaj (de exemplu: Vitralii), in numeroase domenii importante. Iar ca ambalaje cele mai folosite sunt: sticla bruna, verde si cea transparenta.

Sticla bruna ofera cea mai buna protectie impotriva luminii daunatoare, absorbind cea mai mare parte a radiatiilor ultraviolete cu lungimi de unda mai mici de 450 nm (nanometri). Iata de ce berea, de exemplu, este imbuteliata in ambalaj de sticla colorata si nu transparenta.

Sticla verde ofera protectie contra luminii, dar nu la fel de mult ca sticla maro. Ea se obtine utilizand oxidul de crom. Cu cat este mai mare concentratia, cu atat este mai verde sticla.

Sticla transparenta este cea mai folosita la imbutelierea produselor care nu sunt afectate de expunerea la lumina (alcool, apa, sosuri, etc).

Procesul de fabricare a sticlei este un mare consumator de energie, resurse naturale si generator de gaze cu efect de sera.

Statistici pentru anul 2011:

0 (tone) CO₂ emis in atmosfera
0 (%) procentul de CO2 generat de sticla, emis in atmosfera
0 (tone) CO2 generat de fabricarea sticlei

In schimb, sticla reciclata, transformata in cioburi, are o temperatura de topire mult mai joasa decat cea a materialelor folosite pentru fabricarea intiala. Mai mult de atat, sticla poate fi reciclata la infinit fara a-i fi afectata calitatea, atata timp cat procesul de reciclare este realizat corespunzator si nu este contaminat.

Cum colectam si reciclam sticla?

–  Dupa utilizare, sticlele si borcanele se spala si, pe cat posibil, se usuca inainte de a fi introduse in containerul de colectare separata dedicat. Apoi ele pot fi predate colectorului care le preia de la domiciliu/sediu, duse la containerele stradale verzi (iglu-uri/clopote) sau la centrele de colectare din zona.
  Sortati sticla dupa tipuri de culoare. Din sticla colorata, se poate produce decat sticla de aceeasi culoare. Sticla incolora fiind astfel mai valoroasa, caci poate fi refolosita in mai multe scopuri
–  Borcanele se vor goli de resturile alimentare si spalate. Ele pot fi lasate cu eticheta/folia neindepartate. Insa, capacele de metal trebuie indepartate si se vor colecta separat, impreuna cu alte obiecte din metal.  Dopurile de pluta de la sticlele de vin trebuie indepartate de asemenea.
  Indepartarea sparturilor. Se va face tot posibilul pentru a preveni spargerea sticlei. Sticla sparta este periculoasa pentru cel care o manevreaza. Daca, totusi, sticla se sparge, se va infasura intr-o sacosa inainte de a o arunca, astfel incat lucratorii de la salubritate sa nu se raneasca manipuland-o.

Nu se pot recicla:

–  Portelan, cristal, ceramica.
–  Pahare de baut si farfurii.
–  Vase rezistente la caldura – ex. vasele de tip Jena (au temperatura de topire diferita de cea a sticlei folosite la ambalaje).
–  Farfuriile-suport de la cuptoarele cu microunde.
–  Oglinzi, geamuri, chiuvete din ceramica (pentru acest tip de deseuri va fi necesara gasirea unui colector de deseuri din constructii si demolari).
–  Ambalaje medicamente si produse cosmetice cu continut periculos (ex. vopseluri, lacuri de unghii). Acestea vor fi colectate impreuna cu alte deseuri care contin substante periculoase si predate unui colector autorizat.
–  Becuri si neoane. Desi au in componenta sticla, aceasta este tratata si nu poate fi reciclata impreuna cu ambalajele de sticla; aceste produse se recicleaza separat.

Sticla e practic indestructibila la coroziune, deoarece se descompune in aproximativ… un milion de ani! Este, de departe, cel mai rezistent deseu produs de umanitate. PET, cu o durata de viata de cel mult 1.000 de ani, e al doilea in acest clasament. Salvarea insa, vine din faptul ca sticla poate fi reciclata la infinit fara a-i fi afectata calitatea, atata timp cat procesul de reciclare este realizat corespunzator si nu este contaminat.

Alegeti produsele ambalate in tipuri de recipiente de sticla in defavoarea celor de plastic!

O parte din sticla care nu este inclusa in procesul propriu-zis pentru ca poate afecta calitatea sticlei generate, este in schimb folosita in alte scopuri, cum ar fi in constructii, in obtinerea vatei de sticla sau pentru drumuri.

O solutie de reciclare este reintoarcerea sticlei la producatori si recuperarea garantiei. Ministerul Mediului lucreaza la un proiect de modificare a legislatiei, astfel incat magazinele sa perceapa o garantie pentru ambalaje si PET-uri.

Beneficiile reciclarii sticlei!

–  Reducem gropile de gunoi. Daca acestea ajung la gropile de gunoi, au ponderea cea mai mare in totalul cantitatilor de deseuri depozitate (sticla fiind ambalajul cu greutatea specifica cea mai mare).
–  Conservarea resurselor naturale.
–  Reduce emisiile de gaze cu efect de sera.
–  Salveaza energie. O singura bucata de sticla reciclata economiseste energia suficienta pentru a tine aprins un bec de 15W pentru 24h.
–  Aduce beneficii mediului inconjurator prin reducerea utilizarii de materii prime si reducerea emisiilor de fum si gaze.
–  Fiecare tona de sticla reciclata stopeaza degajarea a cca. 350 kg de Dioxid de Carbon in atmosfera.
–  Este un procedeu avantajos pentru administratorii fabricilor de sticla: economisesc materie prima si energie, extind durata de viata a echipamentelor din fabrica.
–  O crestere relativa de 10% a catitatii de sticla reciclata, scade cu cca. 8% emisiile de particule, cca. 5% emisiile de oxid de azot si cca. 10% emisiile de oxozi de sulf.

Atelierul de resurse sub emblema Wasteix a demarat proiectul RECICLAREA INCEPE CU TINE! Acesta pledeaza pentru o cauza sociala de maxima actualitate: in Romania, exista o acuta lipsa de informare privind colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje, precum si modalitatile de reciclare a acestora. Ne dorim sa implicam membrii comunitatii locale (producatori, importatori, administratii publice, comercianti, consumatori) intr-un efort comun pentru un ORAS MAI CURAT SI MAI PUTIN POLUAT PENTRU NOI TOTI!

Acceseaza proiectul nostru Reciclarea incepe cu tine! si IMPLICA-TE!

IMPLICARE

Esti un cetatean responsabil si vrei sa sustii acest proiect?

Reprezinti o companie si vrei sa sustii acest proiect?