Este cunoscut de intreaga lume ca ecosistemele naturale sunt atat de fragile. Suntem constienti ca protejarea lor de poluarea activitatii umane este o necesitate. Toate plantele si animalele sunt dependente de ecosistemul in care exista.
De exemplu, caprioara traind intr-un ecosistem de lunca, are o permanenta nevoie de apa, vegetatie pe care sa o manance si arbusti dupa care se poate ascunde sau in care poate dormi. Daca numarul de caprioare creste prea mult pentru ecosistemul lor, acestea vor caute apa, mancare si adapost invadand alte habitate si ecosisteme.
Tot ce ne inconjoara este un ecosistem, in care toate organismele se bazeaza una pe alta. Oamenii, la fel se bazeaza pe ecosisteme, pentru a furniza hrana si resurse naturale.
De exemplu lemnul pentru a crea cherestea sau hartie provin din ecosistemele forestiere ale pamantului. Recoltarea exagerata, care in prezent are loc, perturba echilibrul delicat al ecosistemelor. In urma evaluarii de catre ONU, s-a ajuns la concluzia ca acestea sunt consumate mai repede decat se pot umple singure.
Ecosistemele acvatice invadate de poluarea cu deseuri
Cunoastem faptul ca fauna acvatica se afla intr-un pericol real. Aceasta este poluata de catre plastic, si nenumarate deseuri. In Oceanul Pacific, se afla, marea insula de gunoaie ce se intinde 1,6 milioane de kilometri patrati, dublu suprafetei Frantei. In cadrul unui studiu, expertii au analizat timp de doi ani insula, descoperind ca aceasta creste exponential.
Zona contine cel putin 79,000 de tone de plastic, dintre care 8% sunt microplastice.
Aproape jumatate din greutatea deseurilor vine de la plase de pescuit aruncate. Trei sferturi dintre deseuri sunt mai mari de 5 cm. Desi majoritatea obiectelor mari s-au descompus, cercetatorii au gasit deseuri intregi, cum ar fi sticle de plastic, recipiente, farfurii si franghii. ONG-ul olandez The Ocean Cleanup si-a luat angajamentul de a curata jumatate din insula de gunoi din Pacific in urmatorii cinci ani si de a curata deseuri prinse si in alti curenti marini pana in 2040.
Chiar daca ONG-ul olandez a luat responsabilitatea de a curata insula si restul deseurilor din Ocean, nu inseamna ca munca trebuie sa cada doar pe umerii acestora. Odata ce curatarea a inceput, noi trebuie sa ne asiguram ca nu le ingreunam munca, prin adaugarea deseurilor in Oceane. Insula de deseu nu este doar o masa pasiva care pluteste in oceane. Aceasta poate afecta grav ecosistemele, de la substantele poluante pe care le poate contine, la ingerarea bucatilor de plastic de catre diferite specii de animale.
Problema principala a tehnologiei din prezent este ca nu poate prinde deseurile de plastic sub 10 mm.
Un alt obstacol este cresterea productiei de plastic la nivel global. Aceasta ar putea creste cu 40% in urmatorul deceniu.
Substanta Epoxipropil neodecanoat(EPDA), utilizata in vopsele, lacuri, adezivi si materiale de constructii este o substanta toxica pentru mediul acvatic si care poate fi gasita in deseurile aruncate in ape. O alta substanta daunatoare faunei acvatice este etoxilatiile de nonilfelon (NPE). Este o substanta ce intra in compozitia unor textile, si sunt eliberate in mediu, in timpul eliberarii textilelor.
Regulamentul REACH exista pentru a proteja ecosistemele de poluare.
Una dintre prioritatile ale ECHA si ale regulamentului REACH este de a incuraja industria sa utilizeze substantele in mod controlat si sa le inlocuiasca pe cele periculoase cu altele mai putin nocive.
Vino alaturi de noi si ia atitudine pentru protejarea ecosistemor. Sustine proiectul Reciclarea incepe cu tine! Promovam pastrarea curateniei orasului si avantajele colectarii selective si a reciclarii deseurilor de ambalaje.
IMPLICARE
Esti un cetatean responsabil si vrei sa sustii acest proiect?
Reprezinti o companie si vrei sa sustii acest proiect?
Photo by Victoria Bunescu