Wasterminator supereroul dintre noi – Invitatie-n lumea noastra (Capitol IX)

Wasterminator supereroul dintre noi – Invitatie-n lumea noastra (Capitol IX)

“ Te invit in lumea mea, cu speranta ca o vei accepta. Nu as fi eu

daca ti-as cere sa o iubesti, ci doar sa o privesti atat de adanc,

incat tu vei fi uitat ca rosul inimii deja s-a colorat”

“Caci viata asta-i bun pierdut,

Cand n-o traiesti cum ai fi vrut „

Aceasta calatorie este demna de povestit, poate sunt doar un personaj, dar prin oamenii pe care i-am cunoscut aici, pe Pamant, am prins viata.

Eu, Wasterminator, sunt omul pe care l-ai intalnit de dimineata inghiondindu-l si spunand in graba “Scuza-ma”, sunt tot grupul de copii pe langa care ai trecut in fuga si ai uitat sa ii privesti, acolo sta toata puterea Universului, prin care se invarte Planeta. Dar, eu sunt si acea persoana pe care ai ajutat-o cand a simtit ca nu poate fi un erou, sunt acel om care nu vrut sa se ridice, asa ca te-ai asezat langa el si ai asteptat.

Fiecare subiect abordat a fost o punte de legatura intre mine si tine….hmmm, ca tot vorbeam de subiectele discutate, stiai ca peste 75% din deseuri pot fi reciclate insa momentan rata reciclarii este de numai 30%? 1

Stiati ca?

– O masina obisnuita produce intr-un an 3 tone de dioxid de carbon care se evapora in atmosfera.

– O masina de spalat isi reduce consumul de electricitate cu o treime daca spala la 40 de grade C in loc de 60 de grade C.

– Pungile din plastic si alte deseuri din acelasi material, aruncate in ocean, omoara 1.000.000 de exemplare din speciile de acvatice, in fiecare an.

– O tona de plastic inseamna 20.000 de sticle de 2 litri sau 120.000 de pungi. 2

– Reciclarea unei singure cutii de aluminiu este echivalenta cu salvarea unei cantitati de energie electrica care este indeajuns pentru a alimenta un televizor timp de trei ore.

– Daca vom recicla o tona de hartie vom putea salva 17 copaci maturi, aproximativ 21000 de litri de apa, un spatiu de 3 metri cubi la groapa de gunoi, 2 barili de petrol si 4000 de kw/h energie electrica.

– In fiecare an un copac obisnuit poate curata aerul de aproximativ 30 de kilograme de poluanti, asadar reciclarea hartiei ar avea efecte foarte mari asupra mediului.

– Respirarea unui aer poluat iti scurteaza viata cu 1-2 ani.

– Nivelul ridicat al aerului poluat din Beijing a facut posibila aparitia unei noi boli, tusea Beijing.

– 50% din energia folosita de incarcatoarele de telefoane mobile este risipita prin lasarea acestora in priza fara ca telefonul sa fie conectat la ele.

Reciclarea deseurilor a ajuns sa fie o problema de maxima importanta pentru salubritatea generala a Terrei, amploarea fenomenului conditionand in mare parte dezvoltarea economica .

Explozia industriala a secolului XX si in special a celei de-a doua jumatate a acestui secol a dus la intensificarea industriei, a agriculturii, la cresterea , dezvoltarea si diversificarea consumului de bunuri materiale si de alimente, cauzand cresterea proportionala a cantitatii de deseuri si reziduuri. Fenomen care evident este intr -o continua crestere chiar si in zilele noastre. 3

Sper ca ai de gand sa ma crezi, viata ta e in propriile tale maini. Tu o faci simpla sau complicta. Sau poate noi o complicam in fuga noastra disperata de a depasii timpul, dar, ce sa vezi.. timpul ne face la scor. Puterile supranaturale nu le poti invinge.. timpul si viata, atunci cand s-au asezat la masa, au facut pact si nu l-au spus nici pana astazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.