Cresterea cantitatii de deseuri “normalitatea” sarbatorilor

Cresterea cantitatii de deseuri “normalitatea” sarbatorilor

Anul 2020 ne-a adus evenimente greu de anticipat. Fiecare dintre noi am avut provocari ce ne-au pus la grea incercare in contextul pandemiei de covid-19. S-au schimbat moduri de viata, s-au schimbat poate perceptii, dar cu siguranta nu s-a schimbat dorinta de consum. Si din pacate aceasta aduce cu ea, si cresterea cantitatii  de deseuri lasate in urma.

Photo by Sam Jean from Pexels

De sarbatori, aruncam si mai mult la gunoi

Specialistii de mediu spun ca in aceasta perioada a sarbatorilor aruncam cele mai multe deseuri. Din aceasta cantitate care pare a fi cu peste 40% mai mare decat in restul anului, foarte multe lucruri pot fi refolosite, donate sau reciclate.

Foarte multe ambalaje ajung la gunoi. In articolul trecut va ofeream alternative sustenabile de impachetat, folosind hartie reciclabila sau alte modalitati unice cu materiale deja detinute. Totusi daca nu ati optat pentru una din aceste metode, puteti stopa cresterea cantitatii de deseuri, strangand toate aceste ambalaje nereciclabile si refolosindu-le atunci cand veti avea nevoie.

Hainele si incaltamintea n-ar trebui sa ajunga in tomberon. Oricand poti reconditiona o haina uzata, pentru a o purta mai multa vreme sau pentru a o dona. Sau le putem schimba destinatia de utilizare: le poti folosi fie ca haine de lucru pe care sa le sacrifici in situatii in care te murdaresti (vopsit, zugravit), le poti folosi ca materie prima in proiecte de bricolaj sau le poti dona magazinelor care strang textile pentru a le recicla.

Pe langa toate acestea, cresterea cantitatii de deseuri este sustinuta si de resturile alimentare.

Tendinta de consum a romanilor este de a aloca de sarbatori peste 50% din bugetul de cumparaturi pentru mancare (51%).

O buna parte din alimente sfarsesc la gunoi, cunoscut fiind faptul ca de Craciun si Revelion se gateste mai mult decat se consuma. Pe langa toate astea calculeaza si cate PET-uri, doze de aluminiu si sticle se strang de la toate bauturile consumate in toata aceasta perioada de sarbatori.

Reusim sa gestionam oare mai bine resursele o data cu trecerea dintre ani?

Sa mancam festiv si fara a arunca nimic. Din respect pentru resurse sa cumparam si sa gatim cu moderatie. Din iubire pentru mediu, sa constientizam si sa schimbam statisticile care spun ca Romania este printre codasii Europei la reciclare.

Ce-ar fi sa lasi mai putin in urma ta? Accepta provocarea noastra si implica-te activ in proiectele Wasteix! Incepe un an nou si poate o rezolutie excelenta ar fi sa fii mai bun cu mediul inconjurator. Modereaza-ti, redu consumul, regandeste, organizeaza-ti procesul de procurare a resurselor, repara, reutilizeaza, recupereaza, refoloseste, redaruieste… si scade cantitatea deseurilor prin reciclare!

Photo by Nicole Michalou from Pexels