Simbolurile reciclarii – hai sa “vorbim” eco-friendly!

Simbolurile reciclarii – hai sa “vorbim” eco-friendly!

Ti s-a intamplat vreodata sa vrei sa reciclezi un ambalaj si sa nu stii sigur din ce material este confectionat? Unele ambalaje nu sunt nici macar reciclabile, iar altele pot fi compostabile. Uneori ai de-a face cu o combinatie de materiale. Dar cum faci diferenta intre ele? Cel mai usor mod prin care poti afla aceste informatii este sa cauti simbolurile reciclarii de pe eticheta produsului!

De fiecare data cand vrei sa arunci un ambalaj, fii atent la limbajul eco inscriptionat. Majoritatea producatorilor se conformeaza directivelor europene si mentioneaza aspectele relevante pe fiecare produs.

Astfel, am pregatit pentru tine o lista cu toate simbolurile esentiale pe care ai putea sa le intalnesti. Hai sa deslusim impreuna limbajul reciclarii!

Simbolurile de baza – impreuna, pastram planeta curata!

Bucla lui Mobius si orice reprezentare grafica asemanatoare (cu sageti) certifica faptul ca produsul in cauza este reciclabil. Deseori le intalnim in varianta acromatica, dar uneori pot fi colorate cu verde. Daca simbolul este insotit de un procent, inseamna ca o parte din ambalaj a fost creat din materiale reciclate.

Bulina verde este un simbol international. Acesta ne informeaza ca producatorul are o contributie financiara la reciclarea ambalajelor. Cu toate acestea, simbolul nu garanteaza ca ambalajul in cauza este reciclabil.

Acest simbol universal (sau orice adaptare a sa) reprezinta un indemn la respectarea mediului inconjurator. Fiecare dintre noi este responsabil de ceea ce consuma si ar trebui sa contribuie la o lume mai curata. Simbolul nu ne spune nimic despre produs sau producator.

Produsele insotite de acest simbol nu se arunca la gunoi. Ele trebuie colectate conform recomandarilor suplimentare. Simbolul se gaseste adesea pe becuri, baterii, electronice sau electrocasnice. Astfel de obiecte se recicleaza in cadrul centrelor de colectare DEEE (deseuri de echipamente electrice si electronice).

Indicatorii de reciclare pentru plastic. Vei gasi in magazine o multime de ambalaje ce au inscriptionate astfel de simboluri. Tine minte o regula simpla: de la 1 la 7 se arunca in containerul galben!

Indicatorii de reciclare pentru metale. Aminteste-ti ca ambalajele cu numere care incep cu cifra 4 se colecteaza tot in containerul galben!

Indicatorii de reciclare pentru hartie si carton. Astfel de ambalaje vor fi depozitate in containerul albastru.

Indicatorii de reciclare pentru sticla, care trebuie colectata selectiv in containerul verde.

Aceste simboluri fac referire la deseurile periculoase, care trebuie adunate corespunzator. Atentie sporita in special la produsele care prezinta ultima imagine! Chimicalele continute de acestea afecteaza grav mediul inconjurator.

Simbolurile reciclarii – aprofundare… din respect si grija fata de mediu!

Acest simbol indica faptul ca ambalajul poate fi refolosit, fiind, totodata, si un indemn pro sustenabilitate. Poate fi aplicat, de exemplu, pe cutii sau sticle.

Produsul se recicleaza in containerul verde (sticla).

Produs realizat din otel, reciclabil in containerul galben (plastic si metal).

Produsul are in componenta aluminiu, care se recicleaza in containerul galben (plastic si metal).

Acest simbol reaminteste consumatorului importanta sortarii si a colectarii selective corespunzatoare. Reprezinta un indemn la reciclare si la respectarea mediului inconjurator.

Puteti intalni acest simbol pe ambalajele din hartie sau carton. El este o garantie ca ambalajul contine cel putin 50% materie prima reciclata.

Acest simbol reprezinta certificarea acordata de organizatia European Bioplastic. Produsele care o obtin pot fi transformate in compost. Odata cu intrarea in vigoare a Legii Compostului, astfel de deseuri vor trebui colectate in containerul maro.

Produs sau ambalaj compostabil la domiciliu. Daca vrei sa afli mai multe despre cum poti composta acasa, gasesti aici: Compost sau ingrasamant natural gratis!

Standardele europene, cat si cele americane, devin din ce in ce mai riguroase in privinta sustenabilitatii. Astfel, producatorii vor trebui sa specifice cat mai clar din ce categorie face parte un anumit ambalaj. Obiectele compostabile sunt implicit si biodegradabile, dar nu neaparat si invers.

Logo-ul FSC (Forest Stewardship Council) este folosit in cazul produselor sau ambalajelor care contin lemn de provenienta sustenabila. Simbolul garanteaza ca materialul lemnos folosit provine din paduri administrate responsabil. Spre exemplu, certificarea poate fi intalnita in cazul parchetului sau al ambalajelor Tetra Pak.

Aceasta certificare europeana garanteaza ca produsul promoveaza protejarea mediului inconjurator si economia circulara . Astfel, el este durabil, usor de reparat si reciclabil.

Intr-o lume puternic digitalizata, informatiile cele mai importante sunt adesea chiar sub nasul nostru! Tu citesti simbolurile reciclarii de pe etichetele produselor pe care le cumperi?