Beneficiile Reciclarii

Reciclarea presupune mult mai mult decat actiuni de amploare la nivel global fiindca oricine poate avea o contributie in acest sens.

Reciclarea are beneficii din mai multe puncte de vedere, aceasta reprezentand un proces complex care te indeamna sa-ti folosesti creativitatea si care imbunatateste calitatea vietii pentru fiecare dintre noi!

Beneficiile reciclarii desi sunt simple, efectele pe care le pot avea au un impact urias!

CARE SUNT BENEFICIILE RECICLARII?

Reciclarea este utila pentru pastrarea mediului in care traim sanatos si cat mai putin poluat si intoxicat.

Reciclarea materialelor si a deseurilor in schimbul depozitarii si incinerarii acestora reduce volumul dioxidului de carbon, dar si a oxidului de azot. 

Unele lucruri precum uleiul sau bateriile sunt foarte toxice pentru mediu si pot contamina alimentele sau polua apa. 

Prin utilizarea deseurilor intr-un mod constructiv, putem reduce incet dimensiunea gropilor de gunoi. Asta inseamna mai putine deseuri periculoase in natura, mai putini poluanti eliberati in aer si o cantitate mai mica de emisii de gaze cu efect de sera in atmosfera ce sunt principalele responsabile de incalzirea globala.

Reciclarea previne pierderea biodiversitatii, ecosistemelor si padurilor tropicale. Eroziunea solului si poluarea apei vor fi reduse, care la randul lor vor proteja plantele si animalele native sa supravietuiasca in paduri. Despadurirea, care este in crestere in aceste zile, se va reduce semnificativ daca reciclarea este luata in serios de majoritatea oamenilor.

Reciclarea reprezinta un proces de reutilizare a materialelor produselor uzate, in vederea transformarii lor pentru a crea altele, fara a utiliza materii prime noi care devin din ce in ce mai greu de gasit. Astfel conservam resursele neregenerabile natural si independent. Crestem materia secundara reducand cantitatea deseurilor!

Transformam obiectele deja existente in produse noi si ajutam generatiile urmatoare sa aiba acces la resursele naturale asa cum avem si noi.

Reciclarea materialelor si a deseurilor reduce semnificativ consumul de energie necesar pentru a produce un material nou. Productia din materii prime necesita mult mai multa energie decat cea folosita din materiale reciclate.

O economie puternica este una eficienta in natura. Atunci cand pet-ul, doza, sicla, hartia si cartonul, plasticul si metalul sunt colectate separat si reciclate, se transforma din produse fara valoare economica intr-o adevarata resursa!

In spatele procesului de reciclare este o industrie uriasa care poate genera un numar semnificativ de locuri de munca. Dupa ce faci lucrurile primare precum sortarea si depozitarea materialelor reciclabile, ele trebuie inca o data sortate si transportate in locurile potrivite. Acest lucru este facut de mii de muncitori, noi angajati ai acestei industrii in plina dezvoltare. 

Domeniul reciclarii poate fi de interes si profitabil pentru cei care se ocupa cu consultanta de mediu, dar si pentru cetatenii de rand – exista diverse programe prin care acestia pot valorifica diversele deseuri pe care le produc in gospodarie.

Utilizarea mai multor produse de reciclare a stimultat oamenii catre mai multe tehnologii ecologice. Utilizarea surselor regenerabile de energie, cum ar fi energia solara, eoliana, geotermala este in crestere, ceea ce a contribuit la conservarea energiei si la reducerea poluarii.

Reciclarea este un proces eficient si poti sa obtii avantaje concrete pentru tine insuti: folosindu-te de creativitate si de obiectele vechi pe care le gasesti prin casa, poti obtine obiecte utile si decorative pe care poti chiar, ulterior, sa le vinzi. Inainte de a te hotari sa arunci la cosul de gunoi un obiect, gandeste-te cum il poti refolosi, in aceeasi forma sau in una prelucrata, pentru a prelungi pentru cat mai mult timp durata de viata a acestuia.

Articole din categoria: Beneficiile Reciclarii